Десетки жертви след нападение на джихадисти в хотел "Сплендид"

0
Според западните медии, вчерашното нападение е първо по рода си на територията на Буркина Фасо
Според западните медии, вчерашното нападение е първо по рода си на територията на Буркина Фасо Видео: бтв

След щурм на силите за сигурност срещу окупирания от джихадисти хотел в столицата на Буркина Фасо са спасени 60 заложници, предаде ТАСС, цитирани от Бтв

По данни на „Ройтерс”, обаче, жертвите в хотела са поне 20, а ранените - 15.

Освен това, огнеборците са открили 10 тела в ресторант наблизо.

На този етап не е ясно дали в ръцете на екстремистите има още цивилни.

Сред спасените е социалният министърът на страната Пенгвинде Савадого. Операцията продължава, допълват от руската агенция, като цитират властите в страната.

По информация на западни медии, в началото на щурма полицейските и армейски части, подпомагани от военни от Франция и САЩ, са използвали експлозиви, което е довело до пожар на първия етаж на хотела.

„Ройтерс” цитира медицински източници, според които сред ранените има хора с огнестрелни рани, както и такива, които са пострадали след падане от високо.

Вчера вечерта бойци на „Ал-Кайда в Ислямския Магреб” атакуваха със стрелба и експлозиви района на хотела в центъра на Уагадугу.

Нападателите се барикадираха в „Сплендид”, като взеха и заложници. Четиризвездният хотел често приютява представители на ООН в Буркина Фасо, както и други западни гости и официални лица.

Силите за сигурност отцепиха района, като по-рано тази сутрин започнаха спасителната операция.

Все още не е ясна самоличността и националността на жертвите. Това е поредната ислямистка атака тази седмица, след тези в Турция, Индонезия и Нигерия. Според западните медии, вчерашното нападение е първо по рода си на територията на Буркина Фасо.

В края на ноември хотел „Радисън Блу” в Бамаку, столицата на Мали, беше щурмуван от джихадисти на „Ал-Кайда”, като при атаката тогава загинаха десетки, включително и чужденци.

Източник: бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари