Дерета на реки в русенски села се превръщат в сметища

1
От областната управа в Русе съобщиха, че в началото на идния месец предстои проверка на състоянието на речните корита и диги в региона
От областната управа в Русе съобщиха, че в началото на идния месец предстои проверка на състоянието на речните корита и диги в региона Снимка: БНР / архив

От областната управа в Русе съобщиха, че в началото на идния месец предстои проверка на състоянието на речните корита и диги в региона

Част от политиката на Община Русе е ежегодното да отделя средства, с които се почистват и продълбочават деретата в малките населени места, съобщи кметът на крайдунавския град Пенчо Милков, цитиран от БТА.

Досега това е извършено в селата Николово, Долно Абланово и Басарбово, а тази година дейности ще има и в село Червена вода. В тези населени места от години деретата не са били почиствани и продълбочавани. Повечето се превръщат в локални сметища, където населението изхвърля битови отпадъци или отпадъци от земеделската дейност, което от своя страна създава опасност при обилните валежи, характерни за пролетния и есенния сезон, посочи Милков. По настояване на местната управа е извършено и удълбочаване на канала в местността "Моргуля" в русенския квартал "Средна кула" от ВиК дружеството.

Милков е разпоредил и преразглеждане на Плана за защита при бедствия на Община Русе в частта му, касаеща защитата от наводнения. Предвижда се привличането на експерти, които да изучат инфраструктурата на територията на общината и да дадат мнения и препоръки за подобряване на безопасността.

От областната управа в Русе съобщиха, че в началото на идния месец предстои проверка на състоянието на речните корита и диги в региона. "Постоянно получаваме информация за нивото на реките и язовирите. Последната проверка, състояла се през април тази година, установи, че язовирите в Русенско са в добро експлоатационно състояние. В нея са се включили представители на шест институции и на съответните общини. Не е констатирано изграждане на незаконни строежи и съоръжения, които да затрудняват нормалното функциониране на водоемите", обясниха от областната управа.

Три от общо 14-те водоема са напълно източени и не работят. Захранването с питейна и битова вода в област Русе се осъществява посредством изградени кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не чрез водоподаване от язовирите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    5
    Ivan
    В Долно Абланово имаше една пишман кметица Сапунджиева, която вместо да поразчисти дерето, открадна парите за ремонт на моста.
  • 13
    4
    Ivan
    Така,ще е докато армията от боклуци на ГЕРБ,е на власт,ще е свинщина навсякъде!Трябва да ги изринем всичките ,цялата корумпирана измет,турци,герб,...
  • 9
    3
    Етнофизиолог до #123
    Чудите се какви са тези изтървани дето си хвърлят боклука където им падне ? Ами например Сингапур е бил подобна кочина преди години. И малко цитати за Сингапур - "Реформите обаче започват с пълна сила: през 1970-а в Сингапур е уволнена цялата полиция. Ли Куан Ю, който управлява града-държава до 1990-а, с право мисли, че ако някой е свикнал с подкупите, едва ли ще започне да работи честно дори ако му повишат заплатата.По онова време много от полицейските служители са на „хранилка“ при организираните престъпни групи – триадите. Минава месец и лидерите на бандитите изведнъж изчезват. " - Толкоз със цитатите. Който се интересува , да чете и да разбира.
  • 5
    2
    123
    Ами орките цигани и калмарите са твърде анти-интелигентни за да преустановят тази практика. Пътувам към айтос и свивам през Камчия, Съединение, Люляково и Вресово. Население 110% калмари. Всяко едно деренце беше бунище. Дерето на река Луда Камчия край Дъскотна беше адско сметище. Чудя се, тези прости примати дето се зоват "Турци" що за безгръбначни изчадия са? Че са точно изчадия е извън всякакво съмнение. Турците в Турция никога не съм ги виждал да правят така. Що за сган се е заселила у нас ?
  • 5
    1
    Институт по Екология
    Значи някакви хора от незнайно къде си изхвърлят свинщините в дерета , реки и къде ли не и държавата България им е крива !? Държавата , тоест всички , не е длъжна да плаща , че някой прави свинщини !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари