Депутатите решават дали България ще изпрати оръжия на Украйна

0
Категорично против изпращането на оръжия са от БСП, „Възраждане“ и „Български възход“, както и президентът Румен Радев
Категорично против изпращането на оръжия са от БСП, „Възраждане“ и „Български възход“, както и президентът Румен Радев

Категорично против изпращането на оръжия са от БСП, „Възраждане“ и „Български възход“, както и президентът Румен Радев

Ще предостави ли България оръжие на Украйна. Този въпрос ще дебатират и гласуват депутатите от парламентарните комисии по външни работи и отбрана. Те се събират на първо съвместно заседание след откриването на парламента, а точка първа в дневния им ред са внесените от ГЕРБ и „Демократична България“ идентични проекти за решение, съобщава Euronews Bulgaria.

Те предвиждат страната ни да дари свое старо въоръжение на Киев, а в замяна да се проведат преговори със съюзниците от НАТО то да бъде заменено със съвременна техника.

Разпределението на силите в пленарната зала сочи, че проектите събират подкрепа сред мнозинството депутати. „За“ вече са се обявили както вносителите от ГЕРБ и ДБ, така и ДПС и „Продължаваме промяната“. Категорично против са от БСП, „Възраждане“ и „Български възход“, както и президентът Румен Радев.

За да стигнат до пленарната зала обаче проектите първо трябва да бъдат гласувани в ресорните комисии днес. Очакването е за бурни спорове между двата политически лагера.

Също разгорещена дискусия, но по друга конфликтна тема, се очаква в комисията по правни въпроси. Тя ще обсъди връщането на хартиената бюлетина, за което настояват от БСП.

Техният проект за промяна в Изборния кодекс предвижда да се възстанови старото положение, при което гражданите сами избираха дали да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина или машинно. Опит за връщането на хартията имаше и в миналото Народно събрание, но тогава той не успя.

Сега обаче има шансове т. нар. хартиена коалиция на БСПГЕРБ и ДПС да успее, защото заедно имат 128 гласа. Срещу промените в закона са от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и „Български възход“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари