Депутати положиха клетва за вярност на новия крал на Великобритания

1
Председателят на Камарата на общините сър Линдси Хойл откри извънредната сесия и пръв положи клетва
Председателят на Камарата на общините сър Линдси Хойл откри извънредната сесия и пръв положи клетва Снимка: AP/БТА

Председателят на Камарата на общините сър Линдси Хойл откри извънредната сесия и пръв положи клетва

По време на специална сесия на британския парламент по-високопоставени депутати, включително премиерът Лиз Тръс, положиха нова клетва за вярност на крал Чарлз Трети.

След като по-рано през деня принц Чарлз Филип Артър Джордж, най-големият син на покойната британска кралица Елизабет Втора, официално бе провъзгласен за следващ британски крал с името Чарлз Трети, малко по-късно, безпрецедентно в събота, британският парламент събра депутатите.

Председателят на Камарата на общините сър Линдси Хойл откри извънредната сесия и пръв положи клетва, последван от най-дълго служилия депутат сър Питър Ботъмли, информира БНР.

Хойл отбеляза, че поради времевите ограничения днес само малка част от депутатите могат да положат клетва за вярност.

Лиз Тръс бе сред тях. Текстът на клетвата гласи:

"Заклевам се във всемогъщия Бог да бъда верен и да бъда истински предан на Негово Величество крал Чарлз, неговите наследници и приемници, така че помогни ми, Боже!“.

Историческият момент е много рядък, защото втори пореден ден в рамките на траура се събират заедно депутатите от Камарата на общините и благородниците от Камарата на лордовете.

Предполага се, че до погребението няма да има други сесии на парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...