Депутати масово се отказват от местата си в общинските съвети

0
33-ма народни представители се явиха на местните избори
33-ма народни представители се явиха на местните избори Снимка: Народно събрание / архив

33-ма народни представители се явиха на местните избори

Депутати, впуснали се в битката за местната власт, масово се отказват от местата си в общинските съвети и се връщат в Народното събрание от сряда.

Общо 33-ма народни представители се явиха на местните избори, като най-много са от “Възраждане” - 17, и от “Продължаваме промяната” - “Демократична България” - 8.

Само трима от тях успяха да спечелят кметската битка - Петър Куленски от “Промяната” ще управлява Пазарджик, Калин Калапанков от БСП - Брезово, а Евгения Алексиева от ГЕРБ бе избрана в столичния район “Панчарево”, пише вестник „24 часа“.

Техни колеги, които освен кандидати за кметове бяха и водачи на листи, обаче се класираха за общинския съвет. Но веднага масово започнаха да се отказват от местата си там, след като общинските избирателни комисии обявиха съставите им.

Първи с вълна от откази заляха ОИК от “Възраждане”.

Изключение направи кандидатът за кмет на столицата Деян Николов. Той обяви, че ще влезе в СОС, за да стане председател на групата на партията там и да координира работата ѝ, тъй като за първи път имат представители. На мястото на Николов в Народното събрание ще влезе 36-годишната хубавица Петя Бояджиева от листата в 24-и столичен МИР. Интересното е, че самата тя бе кандидат за кмет на столичния район “Средец”. Тя е магистър по “Културна и политическа география”, а в момента прави докторантура по “География на страните” в Софийския университет.

Коста Стоянов, който остана на прага на балотажа във Варна, предпочете да е депутат.

Кандидатът на “Възраждане” за кмет на Пловдив Ангел Георгиев и вторият в листата Емил Янков също се отказаха от местата си в общинския съвет. Същото се случи и в Стара Загора, от която се отказаха първите двама в листата Искра Михайлова и Даниел Проданов.

Златан Златанов, който опита да застане начело на Русе, Климент Шопов - на Сливен, и Георги Георгиев - на Хасково, също са подали заявления, с които се отказват от местата си в общинските съвети и предпочитат да останат в парламента. Стоян Таслаков се отказва от Стамболийски, а Ивайло Папов - от Враца.

Изненадващо от мястото си в общинския съвет в Монтана, се отказва и Петър Петров, който обяви кандидатурата си месеци преди официалния старт на кампанията. Сред колегите си в парламента той е познат с битките, които води за града, и с множеството въпроси за него, които задава на министрите по време на парламентарен контрол.

Даниел Петров, който беше единственият от “Възраждане”, стигнал до балотаж в общински център, се отказа от съветническото си място в Габрово още преди втория тур. Все още не е ясно какво ще реши Валери Сираков - кандидат за кмет на Видин.

Цвета Рангелова не успя да стигне до съвета в Благоевград, а Димо Дренчев - да оглави столичния район “Младост”, така че и те остават в парламента.

Само с един депутат ще се раздели парламентарната група на ПП-ДБ - новия кмет на Пазарджик Петър Куленски. Мястото му ще заеме наследничката на Анастасия Мозер в “Обединени земеделци” Петя Ставрева. Иронията е, че на местните избори в града нейната партия подкрепи бившия кмет и основен конкурент на Куленски Тодор Попов.

Йордан Терзийски, който стигна до балотаж във Велико Търново, не бе в листата за съветници. Извън листите бяха и кандидатите за Смолян - Михал Камбарев, и за Видин - Любен Иванов.

Кандидат за съветник не бе и единият от мераклиите за кметския стол в Бургас - Димитър Найденов от ДБ. Конкурентът му от името на “Промяната” Константин Бачийски, който се яви с партията си “Средна европейска класа”, бе и водач на листата и влиза в Общинския съвет в морския град. До вчера той все още не беше депозирал отказ от мястото си. Във вторник обаче той е внесъл жалба до Административния съд в Бургас, с която иска ново преброяване на вота в общината, тъй като според него е имало нередности и партията му би вкарала повече хора в общинския съвет. В момента те са трима. Това е възможно да отложи насроченото за 13 октомври първо събрание на общинския съвет.

Бившият председател на социалната комисия Искрен Арабаджиев пък не успя да стигне до балотаж в Ловеч. Там той бе водач и на листата с общински съветници. А дилемата дали да избере съветническото, или депутатското място, реши след допитване до поддръжниците си във фейсбук и ще остане в националната власт.

В Народното събрание остава и Манол Пейков, който събра 991 преференции от последното си място в пловдивската листа на ПП-ДБ, но те не му достигнаха да я размести.

Непроменена остава парламентарната група на “Има такъв народ”, след като и тримата ѝ кандидати не се реализираха в местната власт. Ивайло Вълчев остана шести в кметската битка в София, Цветан Предов не стигна до балотаж за “Красно село”, провали се и Станислав Богански за Благоевград. Нито един от тях не бе кандидат за общински съветник.

Едно разместване ще има в групата на ГЕРБ, след като Евгения Алексиева спечели втория тур за столичния район “Панчарево”. На мястото ѝ в парламента трябва да се завърне бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Другият депутат от ГЕРБ, който игра на местния вот - Ивелин Статев, обаче не се класира първи в Силистра. Той е водач на листата за съветници, но още не е депозирал отказ от мястото си.

Единственият кандидат на БСП от парламента пожъна успех - Калин Калапанков ще е новият кмет на Брезово. На негово място от Пловдив-област ще влезе Манол Манолов.

От ДПС нито един депутат не се включи в кметската надпревара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари