Депутати дадоха зелена светлина за доброволните отряди към МВР

1
Ще бъдат изготвени списъци с доброволците и при нужда те ще бъдат ползвани с решение на шефа на областната дирекция на полицията
Ще бъдат изготвени списъци с доброволците и при нужда те ще бъдат ползвани с решение на шефа на областната дирекция на полицията

Ново обединение между жандармерията и спецотряда за борба с тероризма ще се занимава не само с критични ситуации, терористични актове и масови безредици, но и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници" например.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред даде зелена светлина на предложението на ВМРО за създаване на доброволни отряди към МВР на второ четене. Престои предложенията за промени в закона за МВР да влязат в пленарна зала и да бъде решено окончателно дали те ще бъдат приети или отхвърлени, информира Дневник.

На този етап комисията одобри създаването на доброволни отряди, които да помагат на полицията, особено в по-малките населени места. Ще бъдат изготвени списъци с доброволците и при нужда те ще бъдат ползвани с решение на шефа на областната дирекция на полицията, за да подпомогнат работата на униформените. Това обаче ще става само в рамките на определена акция на полицията за конкретен ден и часови диапазон, след което отрядите ще бъдат разпускани.

Те няма да имат никакви извънредни правомощия извън конкретната операция, обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди. Според вносителите основната цел на този закон е да бъде подпомогната дейността на полицията за опазване на реда най-вече в малките населени места.

БСП са против "четници" да проверяват документи и да задържат

Недоволство и аргументи "против" от представителите на БСП срещна идеята доброволните отряди, които те нарекоха "четници", да имат правомощия да изискват лични документи и да задържат заподорзени за престъпления докато пристигне полицията. Депутатите от БСП не обобщиха, че не виждат никакъв смисъл на отрядите да бъдат давани такива правомощия, след като ще действат заедно с полицията и с тях ще има униформен.

Депутатите от левицата смятат и че е незаконно да се допускат такива правомощия за граждани, които не са от системата на МВР. Отрицателно е становището и на самото ведомство. От министерството са на мнение и че такива права имат само полицаи, които са завършили курс за първоначална военна подготовка и според закона.

Тъй като в проекта на ВМРО се предвижда доброволците да преминават обучение в академията на МВР, от министерството смятат, че ако полицейските служители са натоварени с допълните функции за обучение, това ще доведе до допълнителна натовареност и може да генерира допълнителни разходи за извънреден труд. Идеята за доброволните отряди не е нова и е предлагана многократно от патриотите, макар и под различна форма.

Нова идея на ГЕРБ не срещна широка подкрепа и предизвика въпроси. Предложението е полицията да може да назначава денонощна охрана на представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, ако професионалното ръководство прецени, че те са поставени под заплаха. БСП отново бяха против с мотива, че "осъмването" с охрана било равносилно на домашен арест.

Жандармерията и баретите се сливат и ще охраняват заплашвани чиновници

В комисията мина и промяната в закона, която предвижда жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция "Национална полиция" и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.

Новото звено ще трябва да се занимава не само с критични ситуации, терористични актове и масови безредици, но и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници" например.

Предложението е да се осигурява охрана на чиновниците след преценка и заради "конкретна застрашеност", ако има "заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения" и след решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР. Идеята срещна критики още преди месеци, тъй като има опасност да дублира функции, с които е натоварена Националната служба за охрана. Подобно отрицателно становище изказа и бившият вътрешен министър Веселин Вучков.

"Ако служител на НАП, Агенция "Митници" или комисия, която се занимава с лицензи за бизнес и производства за милиони бъдат заплашени, те трябва да знаят, че имат подкрепата на държавата и безопасността им ще бъде осигурена. МВР може да поеме тази охрана", аргументира предложението Красимир Ципов от ГЕРБ.

Този нов текст се появи между първо и второ четене на поправките в Закона за МВР и бе предложен от шестима депутати от ГЕРБ, сред които бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

В края на ноември м.г. на първо четене и със 102 гласа "за", 19 "против" и 29 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР. Законопроектът предвиждаше няколко основни промени. Дирекция "Жандармерия" ще се казва "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и ще бъде част от Главна дирекция "Национална полиция".   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари