Депутат от "Възраждане": Новият закон на БНБ ликвидира българската валута

2
Една суверенна държава трябва да има собствена суверенна валута, каза Димо Дренчев
Една суверенна държава трябва да има собствена суверенна валута, каза Димо Дренчев Снимка: Пресцентър

Една суверенна държава трябва да има собствена суверенна валута, каза Димо Дренчев

Главната причина, поради която не можем да го подкрепим Законопроекта за БНБ е член 26-ти, който гласи следното: „Валутата на Република България е еврото, паричната единица е 1 евро, а 1 евро се разделя на 100 цента.“ Но нашата твърда политическа позиция е, че една суверенна държава трябва да има собствена суверенна валута.“, каза народният представител Димо Дренчев от трибуната на Народното събрание (НС).

Той обърна внимание и на член 41 и член 48, където се описва в какво може да се държи резерва на Централната банка и в какво може да инвестира държавната банка.

Там навсякъде се добавя, че активите могат да бъдат оценени от най-малко две от международно признатите кредитни агенции с една от трите най-високи степени, като разликата с досега действащия закон е, че тогава се даваше възможност да се инвестира само в активи от първата и от втората най-високи степени – ААА и АА+. Изглежда, че разликата не е кой знае каква, но доколкото говорим за ресурс, който ще се освободи след свалянето на валутния борд от порядъка на около 70 милиарда лева, считам че в дългосрочен план има риск за влагане на тези милиарди в некачествени активи и точно за това са промените, които са внесени от нашата група за запазване на сегашния режим, които доказано гарантират, (въпреки евентуално по-ниската доходност, която ще носи резерва на БНБ), че ще имаме дългосрочно и дори в случай на криза, една по-голяма сигурност за парите на държавата и за това апелирам колегите да ги подкрепят поне тези за член 48.“, допълни още Димо Дренчев.

Предложенията на “Възраждане” бяха отхвърлени при гласуването на Закона за БНБ от сглобката ГЕРБ - ДПС - ПП-ДБ. които опитват да унищожат българския лев и с това националния ни суверенитет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    до 123
    ти какво, да не си новия Ломброзо?!?
  • 3
    1
    112
    Само му вижте физиономията и за друго не питайте ! 100% олигофрен !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари