Денощен теч на вода надува сметките на живущите в блок "Сонекс"

0
Защо ВиК - Русе не предприема мерки
Защо ВиК - Русе не предприема мерки

За злоупотреба с питейна вода в жилищен блок в квартал "Ялта" сигнализира гражданин пред Dunavmost.

Проблемът датира от месец септември 2019 година. Живеещите в бл. "Сонекс" откриват, че по вертикална канализационна тръба, преминаваща през няколко апартамента, се чува постоянен денонощен теч. Те сигнализират Професионален домоуправител, който извършва няколко проверки в рамките на миналата година, съвместно с фирма "Вамекс", но не откриват причината за изтичането на водата, тъй като живущите не осигуряват достъп до всички апартаменти.

При една от проверките е установено, че липсва пломба на един от водомерите за студена вода и от ВиК - Русе са уведомени, но никакви действия не са предприети от тяхна страна. Интересното в случая е, че при предстоящо посещение от Професионален домоуправител, течът е спирал, а веднага след неговото напускане на сградата, е започвал отново.

Конкретно в цифри, водата за разпределение от общия водомер за студена вода за периодите:

16 септември – 15 октомври: 257 куб. м.,

16 октомври – 18 ноември: 212 куб. м.,

18 ноември – 12 декември: 62 куб. м.

12.12.2019-20.01.2020г - 339 куб.м.

"Очевидно не става въпрос за нормална консумация, а за злоупотреба. Знаем, че водомерите могат да се манипулират изключително лесно, особено, когато не са пломбирани. Призоваваме ВиК - Русе да организира спешна проверка, защото в блока има и хора, които не могат да си позволят да заплащат по 100 лева и повече за вода, това са хора с ниски пенсии и разчитат само и единствено на този доход. Това продължава с месеци, категорично няма да плащаме повече високи сметки, докато не се установи причинителя. Не е редно! Ако молбите и жалбите ни, които ще подадем съвсем скоро, не бъдат удовлетворени, ще си търсим правата по съдебен ред. Ще настояваме и за промяна в начина на отчитане на водомерите, както и в нормативната уредба.

Призоваваме всички граждани да подхождат отговорно и с грижа към природата, да ценим водата като ресурс и да не я разхищаваме.", допълва г-жа Стоянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари