Деница Сачева: Заплатите в страната достигнаха 1267 лева

0
Социалният министър цитира данни на НСИ за трето тримесечие на 2019 година
Социалният министър цитира данни на НСИ за трето тримесечие на 2019 година Снимка: БГНЕС

Социалният министър цитира данни на НСИ за трето тримесечие на 2019 г.

Тя застана пред медиите след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество

По данни на НСИ за трето тримесечие на 2019 година средната заплата общо на страната на годишна база нараства с 11,8% и достигна 1249 лева. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти след среща на Националният съвет за тристранно сътрудничество, предаде „Фокус“.

„Правителството предлага увеличение на минималната работна заплата с 8,9%, от 560 на 610 лева. Като считам, че това отговаря на устойчивия ръст на икономиката и на условията на високо търсене на труд и повишаване на доходите. Това наше предложение ще помогне за това да се стимулира активността на пазара на труда, както и да се допринесе на пазара на доходите на най-ниско доходните групи от заетите лица. Ще помогне също така за намаляване на неравенството“, каза министърът.

„Това, което мога да цитирам по отношение на икономическия растеж за първата половина на 2019 година, който беше формиран в по-голяма степен от увеличаване на производителността на труда, е, че растежът на този показател възлезе на 3,9%. В обществения сектор заплатите нараснаха с 10,5% и достигнаха 1267 лева. В частния ръстът на заплатите се ускори до 12,2% и достигна 1243 лева“, обяви тя.

„Българското правителство в лицето на Министерството на труда и социалната политика ще продължи и за напред разговорите за разработване на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата“, подчерта министър Сачева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари