Демократична България: Г-н премиер, не се страхувайте, подкрепете Лаура Кьовеши

0
Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията
Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията

Извънпарламентарното обединение Демократична България призова премиера Бойко Борисов да подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за Европейски главен прокурор.

ДСБ, Зелените и Да, България очакват от Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията.

„Г-н Борисов следва да обяви пред българската общественост какви са били инструкциите дадени от правителството за гласуването в Съвета на ЕС. Българските граждани са в правото си да знаят дали действително българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува „против“ Кьовеши както твърдят авторитетни европейски издания и какви са били мотивите за това“, заявяват от Демократична България.

Според тях отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши, въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния.

„Личното политическо оцеляване не може да бъде по-важно от интереса на България да застане на страната на онези държави, които искат силен ЕС чрез ефективна защита на върховенството на правото и демокрацията. Само така, ние можем да се противопоставим ефективно на преминаването към ЕС на няколко „скорости“ и да спрем свличането си към периферията“, заявяват демократите.

Според обединението, ако Борисов „не смее или не може да обслужи този национален интерес и, вместо това, избира да се асоциира с вече осъдения за корупция лидер на социалистите Ливия Драгня, това ще бъде още едно доказателство, че е крайно време да слезе от политическата сцена и да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес“.

Ето и цялата позиция на обединението:

„Демократична България“ поздравява г-жа Лаура Кьовеши за блестящото ѝ представяне на публичното изслушване на кандидатите за поста Европейски главен прокурор в Европейския парламент. Подкрепата за кандидатурата ѝ от двете парламентарни комисии, които се произнесоха в нейна полза, дойде, за съжаление, без гласа на българските евродепутати от БСП, ДПС и ГЕРБ, използвали различни процедурни хватки, за да не участват в този ключов вот.

Лаура Кьовеши заслужи аплодисменти заради убедителните резултати от своята работа срещу корупцията по високите етажи на властта в Румъния. За разлика от другите двама кандидати, тя можеше да изтъкне, че е постигнала осъдителни присъди за министри, депутати и висши политици и чиновници като е спряла злоупотреби с европейски средства за над три милиарда евро. При това, г-жа Кьовеши е доказала способността си да отстоява върховенството на правото в среда на системна корупция, тежка наследственост от комунистическия тоталитаризъм и силна геополитическа уязвимост. Точно тези аспекти на нейния успех я правят особено подходяща да оглави една от основните институции, призвана да защитава нормите и ценностите на ЕС от новите предизвикателства, пред които се изправя съюзът днес. Симпатиите към Кьовеши се засилиха и заради мръсната кампания, водена срещу нея от корумпираното социалистическо правителство в Букурещ. „Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост“, заяви дори конкурентът ѝ от Германия.

„Демократична България“ призовава министър-председателя Бойко Борисов да поеме лична отговорност за този ключов политически избор като спре да се крие зад администрацията. Г-н Борисов следва да обяви пред българската общественост какви са били инструкциите дадени от правителството за гласуването в Съвета на ЕС. Българските граждани са в правото си да знаят дали действително българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува „против“ Кьовеши както твърдят авторитетни европейски издания и какви са били мотивите за това.

Отново настояваме г-н Борисов да заяви ясно и публично, че България ще подкрепи кандидатурата на г-жа Лаура Кьовеши на всички по-нататъшни етапи от процедурата по избор на европейски прокурор.

Господин Борисов следва да разбира, че един отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши, въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния. Личното политическо оцеляване не може да бъде по-важно от интереса на България да застане на страната на онези държави, които искат силен ЕС чрез ефективна защита на върховенството на правото и демокрацията. Само така, ние можем да се противопоставим ефективно на преминаването към ЕС на няколко „скорости“ и да спрем свличането си към периферията.

Днес страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск. Ако г-н Борисов не смее или не може да обслужи този национален интерес и, вместо това, избира да се асоциира с вече осъдения за корупция лидер на социалистите Ливия Драгня, това ще бъде още едно доказателство, че е крайно време да слезе от политическата сцена и да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари