Делта отстъпи на Омикрон: Все повече подварианти са регистрирани у нас

0
Таблица на разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната показаха от Националния център по заразни и паразитни болести
Таблица на разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната показаха от Националния център по заразни и паразитни болести

В над 90% от пробите на SARS-CoV-2 е установен Омикрон. Делта вариантът отстъпва и той е установен в едва 9,7 на сто от анализираните проби.

Това става ясно от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. 

В НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране успешно са анализирани 679 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 17-30 януари и са изпратени от 44 различни лечебни заведения от 24 области на страната.

При 613 (90,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 599 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 14 (BA.2). При 66 (9,7%) от пробите е установен вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*). 

Разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната е представено в таблицата към тази справка.

таблица нцзпб

НЦЗПБ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари