Делото за конфискация срещу Васил Божков е спряно

0
Чака се произнасяне на Съда на ЕС в Люксембург
Чака се произнасяне на Съда на ЕС в Люксембург

Чака се произнасяне на Съда на ЕС в Люксембург

Процесът за конфискация на имущество, който антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе срещу бизнесмена Васил Божков, е спрян от Софийския градски съд.

Това видя вестник "Сега" в електронното му деловодство. Причината за спирането е, че според съдия Божана Желязкова трябва да се изчака произнасянето на Съда на ЕС (СЕС) по друго питане на градския съд, свързано с гражданската конфискация и дали българските норми съответстват на европейските. Според Желязкова има значение какво ще отговори съдът в Люксембург, тъй като въпросите се отнасят както до процедурата и въведените специални правила (разместване на доказателствената тежест и презумпция за престъпен характер), така и до нормите за обекта на отнемането и правото на собственост.

Това означава, че процесът за конфискация срещу Божков ще остане спрян, докато не се произнесе СЕС. Така се случи и с делото за конфискация срещу Цветан Василев. То бе заведено от КПКОНПИ през 2016 г., но през 2018-а бе спряно за 2 години, докато се чакаше отговор по запитване на СГС до Люксембург.

Производството за конфискация срещу Божков започна, след като прокуратурата го обвини, че в периода 2014-2020 г. е ръководел организирана престъпна група, обясни комисията. Ответници по делото са и жена му Елена Динева, както и 10 фирми. Комисията претендира за отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина от Божков. В съобщението на комисията за иска бяха изредени моторна яхта "Wasabi 60Apex" на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка "Brig Falcon 420" на стойност 1 100 000 лв. и самолет "Bombardier" за 34 000 000 лв. Освен това се иска отнемането и на 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж. Цената на имотите тепърва ще се изяснява.

Определението на съдия Желязкова за спирането на делото за конфискация не е окончателно и КПКОНПИ вече го е атакувала пред Софийския апелативен съд, който ще има последната дума. Жалбата на КПКОНПИ обаче още не е стигнала до апелативния съд, казаха за "Сега" от пресслужбата му. Тя се подава през градския съд и все още се администрира там.

Делото, заради което е сезиран СЕС, също е от "знаковите". То е за конфискация на 2,8 млн. лв. от бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, съпруга и сина й, както и дружеството "Дерма прим". КПКОНПИ твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА. През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадуринана на съд заедно с бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който почина година след това, бе обвинен в сключването на 4 неизгодни договора с фирмата на Кадурина "Дерма прим", по силата на които на дружеството са предоставени за ползване апарати на ВМА. Според разследващите така болницата е ощетена с над 120 хил. лв. Ген. Кадурина получи обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата като шеф на дерматологичната клиника тя е превишила правата си, предоставяйки на собственото си дружество апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да извършват в работно време процедури на пациентите на частната фирма. Няма публична информация дали и как е приключило наказателното дело.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари