Делата срещу такса смет в Русе се увеличават

0
Делата срещу такса смет в Русе се увеличават

Увеличава се броят на делата в Административен съд - Русе по Закона за местните данъци и такси - основно срещу таксата за битови отпадъци. Това съобщи председателят на съда Елга Цонева, предаде БТА.

12 от делата през миналата година са били срещу Община Русе, а останалите 16 - срещу другите седем общини в областта. Жалбите са свързани основно с принципа на изчисляване на таксата за битови отпадъци, с нейния размер и качеството на услугата.

Друга тенденция, която се наблюдава, е увеличаване на делата - 158 на брой, срещу наказателните постановления на НАП-Русе. Те са свързани основно с неподаване в срок на данъчна декларация за доходите. На второ място са делата, с които се оспорват актове по Закона за движение по пътищата.

Цонева заяви, че се увеличават делата и по Закона за достъп до обществена информация - за непредоставяне на информация от местните власти, както и по Закона за устройство на територията - за премахване на незаконни строежи.

Цонева обясни, че най-големите санкции, потвърдени от съда през миналата година, са срещу телекомуникационни оператори - за 60 000, за 50 000 и за 30 000 лева. Потвърдена е и глоба за 20 000 лева на фирма, чийто собственик е възпрепятствал проверка на Инспекцията по труда.

През миналата година Административният съд в Русе е разгледал 1346 дела, като от тях 95,5 процента са приключили в срок до три месеца. Средномесечната натовареност на съдиите е била 18,69 дела, при 13,70 през 2012 г.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари