Дейвид Камерън разгневи мюсюлманите във Великобритания

0
Дейвид Камерън демонизира общността им с изказване
Дейвид Камерън демонизира общността им с изказване

Организации на британските мюсюлмани обвиниха премиера Дейвид Камерън, че демонизира общността им с изказване, че мюсюлманките трябва да учат английски, за да се понижи рискът от екстремизъм, предаде Ройтерс.

Камерън заяви, че на мигранти, които не могат да изкарат тест по английски две години и половина след пристигането си във Великобритания, може да бъде забранено да останат в страната, предаде БТА.

Премиерът заяви, че макар и да няма причинно-следствена връзка между слабите езикови умения по английски и екстремизма, има опасност хората, които не могат да се интегрират в британското общество да са по-податливи на екстремистки идеологии.

"Изявленията на това правителство за мюсюлманите продължават да демонизират и маргинализират мюсюлманската общност и са контрапродуктивни", се казва в изявление на Съвета на мюсюлманските жени.

"Приветстваме обещаните от премиера допълнителни финансови средства за английско езиково обучение за мюсюлманките, обаче не сме съгласни с твърдението, че има връзка между слабото владеене на английски и екстремизма", се добавя в изявлението.

Камерън заяви, че 190 хил. британски мюсюлманки говорят слабо английски или изобщо не го говорят и че Великобритания трябва да се заеме с "изостаналите нагласи" на някои мъже, които според него влияят вредно на своите жени, сестри и дъщери.

Правителството ще инвестира 20 милиона лири за преподаване на английски на жени в изолирани общности, а от октомври ще започне да изпитва тези, които са дошли във Великобритания със съпружеска виза, за да установи дали езиковите им умения са се подобрили.

Генералният секретар на Британския мюсюлмански съвет Шуджа Шафи заяви, че усилията на Камерън "ще се провалят на първото препятствие" ако той свързва езиковите умения и по-доброто интегриране със сигурността и ако се спира конкретно на мюсюлманките.

"Мюсюлманите са само една трета от малцинствата. Има данни, че значителен дял от имигрантите от Източна Европа се затрудняват с английския", заяви Шафи.

Фаиза Ваид, изпълнителен директор на благотворителната организация "Британска мрежа на мюсюлманските жени" заяви, че пълното интегриране на мюсюлманките не се възпрепятства само от незнанието на английски.

"Имаме по-големи общностни проблеми с институционалния патриархат, дискриминацията и ислямофобията и трябва да се води борба и с тези системи. Не смятам, че този проект трябва да се свързва с превенция на радикализирането", каза тя.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари