Дефицитът за пенсии догодина ще надхвърли 5.6 милиарда лева

0
Синдикати и работодатели засипаха с критики бюджета на държавното обществено осигуряване
Синдикати и работодатели засипаха с критики бюджета на държавното обществено осигуряване Снимка: БГНЕС

Синдикати и работодатели засипаха с критики бюджета на държавното обществено осигуряване

Дефицитът в пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване догодина ще надхвърли 5.6 млрд. лв. Разходите за пенсии за пръв път ще надминат 12 млрд. лв., алармира вестник СЕГА.

Средният размер на пенсията догодина ще достигне 488.97 лв., като номиналното й нарастване спрямо заложеното в тазгодишния бюджет е 18.6% - значително повече отколкото в предходните години. Това обаче се дължи основно на голямото увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която при 219.43 лв. преди 1 юли става 300 лв. от 1 януари 2021 г. С 20% се увеличава и максималната пенсия, която от 1 януари 2021 г. става 1440 лв. при 1200 лв. сега. Всички останали пенсии нарастват само с 5% от 1 юли по швейцарското правило. В резултат на тези промени догодина всеки втори пенсионер ще получава една и съща пенсия от 300 лв., независимо от индивидуалния си осигурителен принос.

Това предвижда законопроектът за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г., който бе утвърден днес от надзорния съвет на НОИ. Синдикатите и работодателите го засипаха с критики, но на всички тях социалният министър Деница Сачева отвърна, че това са възможностите ни към момента. Тя намира за достатъчно, че се запазва съотношението между минималната и максималната пенсия, като признава, че пенсията трябва да зависи от осигурителния принос, но на този етап държавата няма финансовата възможност да преизчисли пенсиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари