Дебатът за КС се обърна на фарс за рабфак и приватизацията

0
Зад кандидатурите на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова стои общата воля на лидерите на сглобката
Зад кандидатурите на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова стои общата воля на лидерите на сглобката Снимка: Христо Касабов, БТА

Зад кандидатурите на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова стои общата воля на лидерите на сглобката

Тази сутрин Народното събрание обсъжда кандидатите за парламентарната квота в Конституционния съд. Дебатът трудно може да се нарече конструктивен - говори единствено опозицията, която търси с какво да уязви кандидатите на управляващите. Повечето време се говори за неща, които нямат кой знае какво общо с темата, отбелязва вестник "Сега".

Обсъждането се провежда по-малко от денонощие след изслушването на претендентите в парламентарната конституционна комисия. Какво налага това бързане, след като повече от две години квотата на парламента оставаше незапълнена, това никой от властта не желае да обясни.

ПРЕДИЗВЕСТЕН ИЗБОР

Изборът е практически предизвестен. Кандидатите са трима - бившият съдия Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ; водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, номинирана от своите съпартийци; и депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова. Белазелков и Атанасова всъщност са общи кандидати на управляващите - зад техните номинации стоят подписите на лидерите на сглобката. Това е достатъчно показателно, че те ще получат гласовете на мнозинството.

Чуха се дисидентски гласове от страна на "Зелено движение" и "Средна европейска класа", които принадлежат към ПП-ДБ, но техните гласове са твърде малко, за да променят нещо.

ОБИЧАЕН ФАРС

В залата Атанасова демонстративно (или без да се усеща за положението си на кандидат - бел.а.) се настани на обичайното си място сред депутатите и си говореше с колегите си. Тя изобщо не се съобрази, че другият кандидат на управляващите Белазелков трябваше със специално гласуване да получи достъп, за да може въобще да влезе в пленарната зала за обсъждането на кандидатурата му.

Рангелова също се беше настанила на депутатското си място. Тя няма никакъв шанс в надпреварата - разполага само с твърдата подкрепа на "Възраждане", а и вакантните места в КС са само две и, както се каза, управляващите са се договорили от кого ще бъдат запълнени.

От опозицията съсредоточиха атаките си срещу Белазелков - както направиха и по време на изслушването. Петър Петров от "Възраждане" разказа за решение на кандидата по съдебно дело от 2022 г. От неясното обяснение на Петров се разбра само, че Белазелков е осъдил парламента и други държавни органи за общо 1 милион лева в полза на фирма, приватизирала държавно дружество. От това негово решение, твърдеше Петров, последвала лавина от искове за вреди от страна на други "приватизатори" за общо 65 милиона. Изявлението му беше подкрепено от соцдепутата Румен Гечев.

Това беше един от редките случаи днес, в който управляващите реагираха. Мирослав Иванов от ПП-ДБ обяви твърденията на Петров за манипулация и посочи, че другите съдилища не са длъжни да се съобразяват с отсъжданията на Белазелков. А съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов обвини националистите, че "четат учебници от соца", и изтъкна, че не може да се очаква от съдилищата да отсъждат в полза на държавата, само защото е държава.

Тошко Йорданов от ИТН отвърна на Атанасов, като го попита дали е учил в "рабфак" - термин от социализма, засягащ хора, влезли в университета без изпит. Обиденият Атанасов, който претендира с антикомунизма си, заяви, че е бил приет за студент след кандидатстване на общо основание. Даже цитира оценките си от изпитите - 5.50 по история и 3.75 по български. "Никога не съм бил член на БКП и никога не съм бил във връзка с ДС", увери той.

Нещата станаха съвсем фарсови, когато на трибуната излезе десният Йордан Иванов. Той се беше засегнал на "Възраждане" заради твърдения за някакво негово телевизионно участие. Иванов взе, че пусна въпросното свое участие на телефона си от трибуната - и никой от парламентарното ръководство дори не му направи забележка.

Очаквайте развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари