Дъждът ли е виновен за водния апокалипсис в Русе?

2
Според русенци шахтите и улиците в града са непригодни за придвижване в дъжд, а според кмета гражданите трябва да изчакат докато се извали
Според русенци шахтите и улиците в града са непригодни за придвижване в дъжд, а според кмета гражданите трябва да изчакат докато се извали Видео: БНТ

Според русенци шахтите и улиците в града са непригодни за придвижване в дъжд, а според кмета гражданите трябва да изчакат докато се извали

Обстановката в Русе се нормализира след снощния порой. За половин час са паднали 45 литра на квадратен метър, като за екстремни се водят количества от 50 литра. И днес продължава почистването на шахтите, изтеглени са всички закъсали автомобили, предаде БНТ.

Поройният дъжд потопи снощи улици и булеварди в Русе. Движението беше блокирано, докато водата се оттече. Над 40 автомобила закъсаха, собствениците тази сутрин издирваха регистрационните си номера и брони.

По най-критичния участък - бул. "Христо Ботев", бивш възпитаник на Спортното училище се спусна с каяк по водата. Клипът се превърна в хит в социалните мрежи. Таксиметровите шофьори бяха принудени да спрат да работят.

Видях какво нещо е и спрях да карам. Просто невъзможно. Колегите, всеки се оплаква. Да изчистят малко тия канализации, кметът да се ангажира, малко пътищата да оправят, каза Неджми Алиосман, таксиметров шофьор.

От общината казаха, че всички 5 600 шахти се чистят редовно, но ВиК инсталацията е предвидена за определен дебит вода.

Според кмета Пенчо Милков, нормите на строителство трябва да се променят, защото такива проливни дъждове не са типични за страната.

Според мен и според специалистите норма на валежите от 45 литра за половин час удави града. В такъв момент хората трябва да проявят търпение. В моменти на такива дъждове, на бури, на ветрове, не да карат коли в дъжда, а да се скрият, да изчакат. Необходим е час, два водата да се оттече, заяви Пенчо Милков кмет на Община-Русе.

Пожарникарите са отводнили 23 избени помещения и приземни етажи, а пътните полицаи са чистили пътните платна от камъните и калта, която водата е свлякла. Заради периодичните наводнения по бул. "Христо Ботев" от ВиК-Русе подготвят допълнение към мащабния им проект за изграждане на допълнителен задържащ подземен резервоар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук