ДАЗД извършва проверка по случая с домашно насилие в Бобов дол

1
Благодарение на детето, заснело клипа този случай излиза наяве
Благодарение на детето, заснело клипа този случай излиза наяве Снимка: БТА

Благодарение на детето, заснело клипа този случай излиза наяве

След тежкия случай на домашно насилие в Бобов дол, който беше заснет на видеоклип от 13-годишно дете и публикуван в социалните мрежи, днес майката на пребитата жена каза, че тормозът над дъщеря ѝ е системен и е от години. Въпреки това обаче, жертвата не иска да подава жалба, но ще подаде молба за развод, предава БНТ.

Проверка на случая вече извършват и агенцията за закрила на детето, чиито действия спрямо децата зависят от това дали майката ще се върне при насилника си.

14 годишен брак и едно общо дете. И през всички тези години Таня Найденова е била тормозена системно и психически и физически. А побоят от 10 март, заснет от детето е поредният, казва майката ѝ.

"Той го извършва да не кажа всекидневно, но през ден.

Защо тя не иска да подава жалба?

"Не мога да я разбера! Според мен е по-скоро някаква зависимост", коментира Спаска Цветкова – майка на пребитата жена.

Заради честите случаи на насилие, от страх, майката на жертвата е поискала ограничителна заповед за себе си и внуците

"Ето я заповедта, която е все още в сила".

Поискана от вас?

"Да от мен, дъщеря ми също тогава не пожела, след поредния побой".

След публикувания видеоклип с насилието, проверка извършват и от Агенцията за закрила на детето. Действията на социалните обаче спрямо двете деца, едно от които е заснело побоя, зависят от намеренията на майката занапред. Ако тя реши да се върне при насилника си, децата могат да бъдат настанени при баба си, при близък роднина и в краен случай, да бъдат изведени в приемно семейство.

"Към момента майката и децата са при бабата по майчина линия. Предприета е мярка за закрила по реда на чл.23 от ЗЗД, съдействие и подпомагане в семейна среда и ще бъде задействана процедура за съдействие с работа с психолог", посочи Бойка Божикова – директор на дирекция „Закрила на детето“ към Агенция „Социално подпомагане“ – Бобов дол;

Според психолози, случаите на системен тормоз са много. Благодарение на детето обаче, този е излязъл наяве и институциите трябва да си свършат работата, въпреки липсата на жалба.

"При един системен тормоз, който протича през годините жертвата се чувства сама, изолирана и не може да приеме мисълта да се отдели от насилника", анализира д-р Елис Мустакли – психолог.

Въпреки, че няма писмена жалба за домашното насилие, прокуратурата вече е повдигнала обвинение на мъжа. 39 годишният Найден е задържан за 72 часа, прокуратурата ще иска постоянен арест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    mischi
    Най-после ДАЗД се размърда! Насилието е престъпен акт, който се преследва от закона независимо, далил им жалба или не. В случая доказателствен материал има достатъчно, и свидетели също.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари