Датчици в трезора на Пощенска банка не са се задействали по време на обира в Русе

1
Свидетели разкриват подробности за добре планираната кражба
Свидетели разкриват подробности за добре планираната кражба Видео: Русе Медиа

Датчиците за шум и вибрации, монтирани в трезора на Пощенска банка в Русе, не са задействали по време на обира, извършен в края на март 2016 г.

Това стана ясно по време на днешното заседание на Окръжен съд - Русе, където върви делото срещу обвинения за престъплението 49-годишен Илиян Павлов от Видин.

Днес бяха разпитани няколко свидетели, главно служители на банковия клон, предава Русе Медиа. Управителят Йонко Динев обясни, че за сигурността се грижат от централата на банката в София, където се предава и сигналът от видеонаблюдението. Стана ясно, че достъп до трезора имат само трима души – управителят, ръководителят на сектор и главният касиер, като вторите двама отключват и заключват всяка сутрин и вечер заедно помещението с парите. Служителите от клона, както и самият управител, нямат информация за детайлите по сигурността на трезора и как функционират точно датчиците, тъй като такава не им се предоставя от отдела по сигурност на банката. Към момента на обира е имало две камери – една пред входа на трезора и една на тавана, която обхваща цялото помещение вътре в трезора. Клонът няма достъп до видеозаписите, нито има чертежи на помещенията.

Главният касиер Даниела Стойнева първа е видяла дупката в стената, когато в понеделник след двата почивни дни е влязла, за да даде на касиерите техните метални кутии с оборотните средства. Тя обясни, че дупката в стената е направена от страната на въпросните кутии, но те са заключени и няма как да се вземат пари от тях. Липсващите левове и валута са се намирали на срещуположната на дупката страна. Валутата е била подредена в картонени кутии, от които са били взети банкноти. По земята е имало разпилени пачки с десетолевки, а по рафтовете с кутиите е имало разпръснати долари.

Въпросите от страна на защитата на Илиян Павлов бяха ориентирани към изясняване на възможността някой друг, а не обвиняемият да е взел парите. Многократно беше изисквана информация в тази посока – кога са преброени останалите в трезора след обира пари, къде е станало това, кой ги е пренесъл до другото помещение за преброяването, тъй като в самия трезор е имало процесуално-следствени действия. Не липсваше и въпрос дали някой от банката е присъствал на огледа на полицията, на който главният касиер отговори отрицателно.

Един от най-важните свидетели по делото - шефът на отдела по сигурността в централата на банката в София, не можа да бъде разпитан. Той вече не работи там и живее в чужбина. От него се очакваше да даде отговор на въпросите защо не са се задействали датчиците, нито СОТ.

Припомняме, че обирът, който според експерти е един от най-добре подготвените, бе извършен в края на март 2016 г. През почивните дни извършителите са пробили стена при подземните гаражи, които се намират под банката. Те са разбили първо вратата, която води от гаражите към друго помещение, и са направили отвор. Оттам са успели със специални приспособления да придърпат част от парите, които са се намирали на рафт. Откраднати са 150 000 лева, 7000 британски паунда и 12 000 щатски долара. Общата стойност е 188 385, 52 лева. Според записите от камерите в обира са участвали двама души.

49-годишният Илиян Павлов от Видин бе задържан близо 2 години по-късно, на 10 декември 2017 г., на Аерогара-София, когато е напускал страната. Ако бъде признат за виновен, наказанието е от 10 до 20 години затвор. Съучастникът му все още е в неизвестност и се издирва.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари