Държавните и общинските болници трябва да разкрият ТЕЛК до 2 седмици

0
Според новите правила в комисиите трябва да се включат началниците на клиниките в съответната болница
Според новите правила в комисиите трябва да се включат началниците на клиниките в съответната болница Видео: bTV

Според новите правила в комисиите трябва да се включат началниците на клиниките в съответната болница

След по-малко от две седмици изтича срокът, в който държавните и общинските болници, които в момента нямат териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), трябва да разкрият такива, предава bTV.

Това са част от промените, приети с цел да се намалят сроковете за изчакване на експертните решения. В момента в страната работят 75 комисии, показват данните на здравното министерство.

От тях над една трета се бавят с решенията по различни причини. Останалите 48 ТЕЛК ги издават в срок. С промените общият брой на комисиите ще се увеличи почти двойно, прогнозират от здравното министерство. Според новите правила столичната болница Св. Екатерина би трябвало да разкрие две комисии.

„Времето, с което разполагаме до 19 април е малко. Смятаме, че щеше да е хубаво да има методически указания, вероятно и разговори с колегите от ТЕЛК, които имат огромен опит“, каза доц. Пенчо Кратунков, зам.-директор по диагностично-консултативната дейност на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Според новите правила в комисиите трябва да се включат началниците на клиниките в съответната болница, но лекарите тепърва трябва да се запознават с правилника на ТЕЛК. Не е ясно какви пациенти ще се насочват към "Св Екатерина", която e специализирана основно в лечение на сърдечно-съдови заболявания.

В Айтос досега не е имало ТЕЛК. Хората пътуват до други градове. Енчо Енев вече 4 години обикаля между Бургас и Пловдив. Той смята, че промяната ще доведе до улеснение.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че няма санкции, ако лечебното заведение не открие ТЕЛК в определения срок, но в тези случаи се предвиждат проверки.

Според новите правила ТЕЛК трябва да издава решението до 3 месеца от подаването на документите, а не 3 месеца от постъпването им в комисията, както е сега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    11g24g 9okto
    Zzzzz xxxxxyyy
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари