Държавата ще плаща заплатите на свещениците

0
Българската православна църква има право да получи 15 милиона лева субсидия
Българската православна църква има право да получи 15 милиона лева субсидия Снимка: БГНЕС / Архив

Държавата да поема заплатите на свещениците и духовните ръководители на всички вероизповедания, които имат над 1% последователи сред населението на страната.

Това предвижда проект за изменение на Закона за вероизповеданията, който е внесен в Народното събрание от депутатите Цветан Цветанов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС) и бе публикуван в сайта на парламента, пише Монитор.

Към момента на това изискване отговарят само Българската православна църква и мюсюлманското изповедание. Общата годишна сума за вероизповеданията, както и сумата, която ще "върви" с всеки, определил се като последовател на дадена религия, ще се записват всяка година в Закона за държавния бюджет. Годишната субсидия за едно вероизповедание обаче не може да надвишава 15 млн. лв., предвиждат промените в закона. Същевременно се забраняват дарения от чужбина, независимо дали са от друга държава или от физически лица, с които да се плащат възнагражденията на духовниците.

"Целта е да се намери нужният баланс, отчитайки реалностите, държавата да гарантира възмездяването на труда на свещенослужителите и ненамеса на чужди държави, институции, лица в делата и дейността на вероизповеданията, както и регламентиране на получаването на целеви дарения", мотивират предложенията си вносителите на законопроекта.

Освен това, капиталовите разходи за ремонти и строителство на храмове и сгради на култа, духовни училища и гробищни паркове, собственост на определено вероизповедание, ще се планират една година предварително, като средствата за тях ще се отпускат според плана от кабинета. Министерският съвет ще провежда обществени поръчки за избор на изпълнител на съответните проекти за ремонти и строителство.

В законопроекта се предлага и конкретно разпределение на пари за остатъка от 2018 година, а именно за всеки свой последовател имащите право на субсидия вероизповедания да получат по 10 лв. Така Българската православна църква ще има право на субсидия в размер на заложения таван от 15 млн. лв. за годината, а мюсюлманското вероизповедание - на около 5,7 млн. лв.

В бюджета за 2018 година към момента са предвидени субсидии за вероизповеданията в размер на общо 5 млн. лв. От тях за 2018 година общо 280 000 лв. са за строеж и ремонти на храмове на католическата, арменската и еврейската религиозна общност-по 60 000 лв., както и 100 000 лв. за други регистрирани в страната вероизповедания.

Междувременно вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че ще предложи изцяло нов проект на Закона за вероизповеданията, след като миналата година е била формирана работна група за целта. В позицията му, публикувана във Фейсбук се посочва, че правилата, съдържащи се в новия закон са формулирани при „стриктно спазване на принципа на равнопоставеност на различните вероизповедания“. „Предложенията, които аз и екипът ми правим с този проект, са предизвикани от негативни по характера си явления-религиозен радикализъм и осъществяване на терористични актове, наличие на индикации за политизация на вероизповеданията и на започнал процес на дезинтеграция на религиозен принцип на отделни религиозни общности в страната“, мотивира необходимостта от новите текстове Каракачанов.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари