Държавата разчиства пътя на скъпите билети за автобус

0
ДАИ ще спира и глобява хора, извършващи споделени пътувания
ДАИ ще спира и глобява хора, извършващи споделени пътувания

С решението на държавата да спира и глобява хора, извършващи споделени пътувания, се разчиства пътя на скъпите билети за автобусни превози в началото на летния сезон.

Това е мнението на експерти от Българско либертарианско общество, организатори на миналогодишните протести в подкрепа на Uber, по повод внесените промени в Закона за автомобилните превози от миналата седмица. По силата на новите текстове, служителите на ДАИ ще могат да събират данни от трети лица за това дали даден водач е споделил разходите си за пътуване с другите пътници.

Въпреки че в началото на месеца Европейската комисия представи „Програма за икономика на споделянето“, в която насърчава практики като споделеното пътуване и препоръча на членките на съюза да прибягват до регулации само в краен случай, нашата държава предприе противоположния подход. Налице са примери от държави като САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, където водачите, които споделят автомобила си с поне още 2-ма пасажери, могат да използват ексклузивни ненатоварени ленти от пътното платно, като по този начин ефективно се намаляват както трафика, така и вредните емисии във въздуха.

„Действията на държавата ни подсказват за лобистки натиск, фаворизирането на определени играчи и отстраняването на конкуренцията, която е по-евтина, бърза и екологична“, заяви Стоян Панчев – председател на обществото, като припомни, че подобен беше случая и със спирането на Uber в края на миналата година. Ако промените в закона минат през Народното събрание, от Българско либертарианско общество се заканват за протестни акции, както направиха и при отстраняването на Uber.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари