Държавата не разрешава на Ася да зачене от починалия си съпруг

0
Промяна на закона може "да отключи кутията на Пандора"
Промяна на закона може "да отключи кутията на Пандора" Видео: BULGARIA ON AIR

Години наред Ася Йорданова и нейният съпруг се опитват да имат деца.

В крайна сметка те решават да опитат инвитро процедура. Малко преди имплементирането на ембрионите съпругът на Ася почива при трудова злополука. Тя, обаче, решава все пак да носи неговото бебе. Малко преди да се извърши процедурата се оказва, че тя не може да се осъществи, тъй като от клиниката заявяват, че генетичният материал на съпруга ѝ трябва да бъде унищожен.

Според Ася Йорданова този член от закона може да се интерпретира от хората както си искат и определено не е написан ясно.

"Моят съпруг почина на 13 юли миналата година. Аз все пак отидох в клиниката да продължа процедурата, но оттам ми отказаха. Получих документ, че неговият генетичен материал трябва да се унищожи. Аз съм борбен човек и ще доведа нещата докрай", категорична е г-жа Йорданова, предаде BULGARIA ON AIR.

По думите ѝ законът не е променян от 2007 г. и е крайно време той да се преразгледа и да се внесат промени.

Със спорния случай се ангажира и омбудсманът Мая Манолова, както и Министерството на здравеопазването, което от няколко години търси решение на сложния казус.

Специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова е на мнение, че промяната в закона, само заради казуса на Ася Йорданова, няма да бъде оправдана.

"Чисто житейски разбирам случая. Въпреки това няма други граждани, които да са заявили, че е нужна промяна на закона. Това, че наредбата не е променяна от 2007 г. не значи, че не работи добре. Казусът е единичен за България, но не и за света", уточнява още адвокатът.

Според нея при промяна на дадената точка от закона може "да се отключи кутията на Пандора", а не се знае и дали обществото е готово за тази стъпка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари