Държавата изгражда мрежа от буферни паркинги в цялата страна

2
Набелязваме мерки за по-бързото преминаване на камионите през ГКПП "Дунав мост" при Русе и Видин, съобщи заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков
Набелязваме мерки за по-бързото преминаване на камионите през ГКПП "Дунав мост" при Русе и Видин, съобщи заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков Снимка: Пътна обстановка и ПТП-та в Русе / Фейсбук

Набелязваме мерки за по-бързото преминаване на камионите през ГКПП "Дунав мост" при Русе и Видин, съобщи заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков

Създадена е работна група, която да намери решение за по-бързото преминаване на камионите през двата моста между България и Румъния - при Русе и Видин. Това съобщи пред журналисти в Русе заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков, цитиран от БТА.

Той е един от участниците в дискусионната среща на тема "Подобряване транспортната свързаност между България и Румъния", която е организирана днес в крайдунавския град. В нея участват представители на различни институции и на бизнеса.

Заместник-министърът припомни, че за "Дунав мост" при Русе има подготвена обществена поръчка за капитален ремонт.

"Това, което зависи от Министерството на транспорта, е да видим възможностите за изграждане на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево и пускането в експлоатация на ферибота", каза Недялков. По думите му са набелязани мерки, чрез които да се намали времето за изчакване на камионите за преминаване на моста. "Обмислят се различни варианти - като предварително заплащане на таксите по интернет. В момента се правят анализи", обясни заместник-министърът.

Той каза, че са набелязани и варианти предвид възможността за увеличаване на трафика в много кратки срокове, свързани с т. нар. коридори на солидарност. "Това са коридорите за изнасяне на зърно от Украйна заради продължаващата война, така че, подготвени сме и за това", каза още заместник-министърът.

Недялков обясни, че Министерството на транспорта и агенцията "Безопасност на движението по пътищата" работят съвместно за създаване на буферни паркинги за камиони във вътрешността на страната. Идеята е те да са със система за комуникация помежду си и с граничните пунктове.

"Организирали сме среща на 13 септември тази година. Дори вече има разработки за създаването на такива паркинги. Обсъждат се и варианти за засилване работата на другите пунктове по българо-румънската граница", каза още Недялков.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че това е поредната съвместна среща на български институции и на представители на Румъния.

"Въпросът за взаимната свързаност е национален въпрос. Той не е на община Русе. Русе е длъжен да национализира своите въпроси", каза Милков.

Той обясни, че сега проблемите се решават един по един. "Имахме огромен проблем с това къде да спират камионите. Към момента те се разполагат във всички налични паркинги в град Русе. Така камиони по булевардите "България" и "Тутракан" почти няма. Вече е налице виртуална опашка, а не реална. Необходимо е само калибриране на процеса", каза кметът.

Даниел Мазилу - съветник в Посолството на Румъния в България, обясни, че ще бъдат поставени въпросите на румънските превозвачи.

По думите на евродепутата Петър Витанов трансграничната свързаност е една от ключовите теми, защото е най-базовото ниво на европейската интеграция. "Необходимо е да се подобри, за да се повиши жизненият стандарт не само на пограничните общини от двете страни, а и на българите като цяло. Видяхме как община Русе се справя, как оперира и как менажира международния карго трафик с успешни иновативни решения, което е само малка част от проблема", каза Витанов.

По думите му големият въпрос е свързан с по-задълбочената интеграция на България и Румъния в Европейския съюз - приемането им в Шенген, а вторият въпрос е подобряване на трансграничната свързаност с едни от най-важните ни икономически партньори - нашия съсед Румъния. "Всички работим заедно България да стане по-скоро част от Шенген и трябва да кажа, че и с нашите румънски колеги работим по същия начин. Имаме съвместни петиции и мероприятия, оказваме общ натиск върху колегите специално от Австрия и Нидерландия, така че този въпрос да бъде решен час по-скоро", каза Витанов.

По думите му трябва да се подобри и инфраструктурата, като е нужен втори мост между Русе и Гюргево, който да облекчи трафика.

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков заяви, че непрекъснато се правят най-различни стъпки, за да се облекчи ситуацията на границата.

"Тези усилия са доста по-активни от българска страна, въпреки че потърпевши сме българската и румънската страна, като може би изходът от тази ситуация трябва да се търси по-глобално - когато България и Румъния влязат в Шенген, когато се построи нов мост и когато заработи фериботът между Русе и Гюргево", каза Влайков.

По думите му трафикът през ГКПП "Дунав мост" при Русе се е увеличил с 30 процента от началото на войната в Украйна. "Това означава, че пускането на ферибота до известна степен ще компенсира увеличения трафик. За нас е необяснимо, че той все още не работи, въпреки че от българска страна този въпрос се поставя непрекъснато на най-високи политически нива", каза дипломатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Потърпевш
    На Русе вече се чака по 20, часа преди се минаваше мн по бързо всичко се прави да се вземат парите на хората защо не поставят въпроса на румънските мекерета защо не работят всеки си прави каквото му скимне
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари