Дърво на сполуката грейна с мартеници в Ценово

0

Стародавната българска традиция отново събра млади и стари в центъра на Ценово.

Те украсиха с мартеници дървото на сполуката като отправиха благослов за здраве и добруване, за щедра реколта  и пълно възраждане на природата. В инициативата се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев“, членове на Женския пенсионерски клуб „Млади сърца“ и Центъра за пълнолетни лица с увреждания, самодейци от местното читалище. Предварително възрастните жени и учениците бяха изработили мартеници от естествени материали като отправиха посланието „Баба Марта бързала, мартенички вързала“. Своите символи на възраждащата се пролет закичиха кметът на общината д-р Петър Петров, секретарят на общинската администрация Мария Найденова и много граждани.

Денят започна с изненада за служителите и посетителите на общинската администрация. На всеки Баба Марта подаряваше бяло-червени символи на пролетта. Мартеничките бяха изработени от обитателите на Центъра за  възрастни хора с увреждания. Предвестничката на пролетта отправи благопожелания и в кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров. Пискюлите на Пижо и Пенда радостно се усмихваха и се полюляваха от сградата на читалището и от ОУ „Христо Ботев“. Учениците се надпреварваха в изработването на най-оригинална мартеница. Членове на „Млади сърца“ организираха посещение в Дома за възрастни хора в с. Бистренци. Жените подариха на домуващите по ръчно изработена мартеница, китка с кокичета и плодове. Ценовки се погрижиха и за повишаване на емоционалния градус. Доброто настроение придоби нови измерения след легендата за Баба Марта, изпълнението на любими народни песни и хумористична постановка.

В следобедните часове в салона на Народно читалище „Христо Ботев“ се проведе празник на самодейността. Певци и танцьори от четирите училища в общината изявиха своите таланти, защото от години 1 март се отбелязва и като Ден на самодееца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари