ДАНС и ЦИК: Не били компоти, а компютри

2
Нивото на некомпетентност е толкова е ниско, че са объркали компютрите с компоти
Нивото на некомпетентност е толкова е ниско, че са объркали компютрите с компоти

Нивото на некомпетентност е толкова е ниско, че са объркали компютрите с компоти

Висшият административен съд постанови в понеделник, че ЦИК неправомерно е отменила гласуването и с машини. Което дава по- голяма тежест на думите на Мин. Председателят Денков, че след години в учебниците по история ще се изучават активни мероприятия с основни участници - ДАНС и ЦИК за отмяна на гласуването с машини .

Ще споделя разбирането си, че има голяма вероятност случилото се на тези избори да не е активно мероприятие. И истината по-скоро да е, че нивото на некомпетентност на отделни кадри във важни държавни органи толкова е ниско, че са объркали компютрите с компоти. И са разсъждавали, че компютрите са компоти и на база на това Зам. Председателят на ДАНС е писал доклада си, на база на това членовете на ЦИК са взели решението си да отпадне гласуването с машини, на база на това много политици реагираха гръмогласно .

И бяха нанесени преки и не преки поражения на изборният процес и на доверието на изборите в България. Преките поражения са например, че в Сливенска Община недействителните бюлетини за Общински съвет са 21%, а за Кмет са 4.5% или може да се каже, че общите недействителни бюлетини са почти 25%. Така е и в цялата страна. Огромен процент на недействителни бюлетини ,които изкривяват изборния резултат в случая най- вече за Общински съветници. И много Общински съветници няма да бъдат избрани правилно, защото не е отчетен гласът на хората, гласували с преференции за отделни кандидати за Общински съветници .

Представете си само за момент отражението и разочарованието на кандидатите за общински съветници, които са имали много преференции и те не са били отчетени . С което е сменен вота на избирателите . Отделно от това е обществената загуба, че авторитетни личности не са избрани за общински съветници

Непреките поражения са намаляване още повече на доверието в изборния процес, отвращаване на почтените хора от изборите и от още по -голямо влияние на купения вот в бъдещи избори .

Какво би могла да се направи ако политиците имат действително желание за отстраняване на слабостите в изборния процес!

Изхождайки от срива в образованието е напълно закономерно да очакваме, че за в бъдеще все повече личности на важни обществени позиции гледат на компютрите като на компоти и да може да бъде върнато доверите в гласуването с машини. По принцип всички цифрови машини, компютри, включително и машини за гласуване работят по сложен начин с програми и не е възможно начина им на работа да бъде разбран от не специалисти по софтуер и хардуер. А когато нещо не се разбира , винаги ще има съмнения от различно естество . Което прави идеята за гласуването само с машини почти неосъществима ,защото винаги ще има недоверие от непознатото . Това навярно е причината в Европа машините да не се използват за гласуване , въпреки предимствата им. Всичко това още повече ни отдалечава от идеята да се мисли за гласуване дистанционно или по интернет с цел увеличаване на изборната активност .

От друга страна гласуването с хартия отново доказа огромните си слабости чрез недействителните бюлетини, добрите условия, които създава за купен вот и като цяло много добрите условия за манипулиране волята на избирателите, добре усвоени през годините . Което от своя страна спира естествените процеси на правилен подбор и развитие в България.

Затова считам, че при следваща промяна на Изборният кодекс най- добре е да се избере вариант за гласуване само с машини ,които работят като принтери и отпечатват машинни бюлетини ,които се преброяват от РИК / районни избирателни комисии/ и РИК да изготвя изборния протокол на база на машинните бюлетини. Но за контрол на протокола изготвен от РИК, машините да генерират и те изборен протокол, който да не се разглежда от РИК, а да се предоставя на ОИК /Общинска избирателна комисия / и в ОИК да сравняват протокола изготвен от РИК с протокола от машините .

При различия на двата протокола да се броят отново бюлетините в ОИК в присъствието на РИК и да се сравняват с машинния протокол .

По същество по този начин в ОИК ще се създаде център за преброяване втори път на бюлетините и сравнението им с машинния протокол, ако има различия на протокола изготвен от РИК с машинния протокол. И това ще гарантира, че няма да има недействителни бюлетини и няма да има изборни манипулации .

По този начин гласуването с машини ще може да се разбира от всички политици и държавни органи. Ще се избегнат съмнения за манипулация на машините, ще им се броят машинните бюлетини , няма да има недействителни бюлетини и ще се избегнат изборните манипулации .

Обръщам се към всички политически партии и най -вече към техните лидери да разгледат и тази идея и да намерят решение ,при което да не изхождат от партийния си интерес, а от обществения и да се сложи край на огромния брой недействителни бюлетини и изборни злоупотреби. За да се повиши доверието в изборния процес, което трябва да е една от първите стъпки за опит за модернизиране на България и превръщането и в добро място за живот в Европа .

Д-р Събина Петканска

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    За истината
    Ivo Hristov Някъде в отвъдното. 9.00ч. Петър Младенов звъни на Тодор Живков. - Другарю Живков, сутринта прегледах нашите телевизионни канали. Всички хвалят Васко! - Кой бе, Петре? - Племенника! - Аааа, хубаво! А кой го хвали?! - Всички, другарю Живков! На архитект Лозанов сина, Агов от Първа програма, той много е остарял, прилича на Милан Дренчев. - Стига бе! ХАХАХА! И кой друг? - Интересното е, че имаме пробив сред младежта! Едно момче от комсомола, Генов се казва. Много хубаво говори и един другар от творческите съюзи, Пумпалов ли беше, не запомних. Добре е да му дадем една пералня, беше написал много остра, социална сатира по темата. - Идеологическите работници с нас ли са? - Разбира се, другарю Живков. Синът на Дайнов вече писа по темата. И другаря Инджев от службите пусна антрефиле. - Айде холан! Не ми се вярва той да пусне филето! - Не се изразих правилно, другарю Живков. Статия е публикувал. - Петрееее, нали ти казвАх, снишаване му е майката, ама вие избързАхте с Андрей и Добри тогава. - Такива бяха времената, другарю Живков. - Такива беха. А некой останА ли от онея, неформалите? - Само внука на Пеко, другарю Живков. Иван. И едно момиче от профсъюзите. Другите всички са с Васко. - Петре, профсъюзите и вътрешната опозиция не са страшни. Ти кажи на наште да внимават с броенето. - Ще предам, другарю Живков. ЛК
  • 2
    5
    до 4
    Ами днес заради такива като вас, неразбрали или правещи се, че не разбитат съдът отново излезе със съобщение, че ЦИК правомерно е отменила машинното гласуване, такова може да има на втория тур, ако машините се сертифицират съгласно буквата на закона! Някой пак не разбрал?!? Нали сте умнокрасиви, кое е неразбраното!
  • 1
    4
    Да попитам нещо постове 1, 2,...
    Бих вогъл да разбера, ме не ви харесва д-р Петканска... Обаче нито един от вас не казва къде тя греши !? Говоря за предложението и, оставете настрана въпросът с решението на ВАС !
  • -1
    3
    Мнение
    Зам. министърът не е компетентен да удостоверява машините, схващаш ли, или ти е трудно?!?При липса на компетентност, всичките му действия са нищожни. Законът забранява машинно гласуване с нищожен сертификат за удостоверяване
  • 1
    2
    Нещо не си доразбрала
    Никъде Административния съд не е казал, че решението е неправилно. Не еспазезн специалния закон, министърът на електр. управление да удостовери машините. Тоест, ако не го стори и сега, пак няма да има машинно, ама къде толкоз мозък ....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари