Данни на МВР показват кои са най-крадените коли в България

0
5-те най-крадени автомобили у нас
5-те най-крадени автомобили у нас

Най-крадените марки автомобили в България са „Фолксваген”, БМВ, „Ауди”, „Мерцедес” и „Тойота”.

Това показват данните на МВР за 2015 година, които затвърждават тенденцията, че апашите у нас предпочитат най-вече немските возила.

След решението през 2012 г. да се свалят стикерите на застрахователните компании от прозорците на возилата автокражбите у нас бележат постоянен ръст, отчитат още криминалисти. През 2013 г. в страната са били регистрирани 3565 посегателства, през следващата година – 3626, което е с 1,74% повече. А миналата година пък има регистрирани още повече – 3640 автокражби. В същото време разкриваемостта на тези престъпления е изключително ниска – едва 10%, сочат анализите на Националната полиция. Бум на посегателства има и от началото на тази година, въпреки декларираните намерения на МВР да внедрява полицаи под прикритие в автобандите.

Според разследващите апашите продават крадени по-стари модели джипове и коли на автоморги и магазини за авточасти на цени между 600 и 3000 лв. Макар и все по-рядко, новите скъпи лимузини и всъдеходи се изнасят по две направления – за бившите съветски републики или по стария канал от Турция към Сирия, Ирак и други държави от Арабския свят. Съществуват подозрения, че по тези канали откраднати у нас скъпи коли стигат до джихадистите от „Ислямска държава“ и сродни терористични организации. Преди време в световния видеообмен се завъртяха кадри от провинция Дамаск, на които се виждаше автомобил със софийска регистрация с разстреляни в него сирийски бунтовници.

80 процента от кадените возила са на възраст над 10 години и са за авточасти. Те се продават в морги за коли, магазини втора употреба или в интернет сайтове. Полицията не може да спре незаконната търговия. В случай, че криминалистите се натъкнат на двигател с изтрити номера, търговците вадели документи, че е внос от Италия или че е купен от сайт в интернет.

От полицията уточняват, че ако гражданите, въпреки подозренията си, закупят примерно с 3000 лв. по-евтин двигател, то в рамките на последващо разследване той ще бъде иззет като доказателство и парите на гражданите няма как да бъдат върнати.

Кражбите на нови и скъпи автомобили, задигането на строителна техника и коли за откуп пък формират останалите 20 % в този криминален бизнес. Любими на елитните бандити напоследък са „Инфинити“ и „Киа спортидж“, а от един такъв автомобил апашите изкарват поне 30 хиляди лева.

Най-големите професионалисти в бранша използва устройство, с което може да се подкарат автомобили последен модел с безключово запалване. Твърди се, че тази техника за крадене е изобретена от молдовци и се продавала по 25 000 евро. Вече има и подобни уреди, някои от тях измислени от българи, които се търгуват доста по евтино – към 5000 евро. Според криминалисти машинката се ползва най-вече за кражби на коли от паркинги на молове и хранителни вериги. Най-често това става в южните райони на София.

Бандитите, които не притежават този скъп уред, използват друга техника. Той не струва много, но преодолява защитите на коли за десетки хиляди левове. Т. нар. тирбушон е към базовото ниво на оборудване на всеки автоапаш и с него се разбива ключалката. След това апашите използват уред за обучаване на ключове.

В случай, че колата ви е открадната, първото нещо, което трябва да направите, е да отидете в най-близкия полицейски участък. Задължително е да занесете талона на автомобила (свидетелство за регистрация). В РПУ-то трябва да попълните заявление, в което да опишeте обстоятелствата, при които е изчезнала колата ви, регистрационния номер, цвета, модела. Возилото се обявява за общодържавно или международно издирване. Ако автомобилът е застрахован, собственикът трябва да уведоми застрахователя в рамките на денонощие след изчезването му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари