Данаил Кирилов: Има доказателства за извършени много сериозни нарушения от страна на съдия Миталов

0
Приемам, че това е една много навременна приятелска помощ от страна на САЩ
Приемам, че това е една много навременна приятелска помощ от страна на САЩ Видео: БНТ

Днес внесох аргументите си след като ми бе предоставена цялата преписка за извършена предварителна проверка от Инспектората към ВСС, поискана от г-н Сотир Цацаров, касаеща действията на съдия Андон Миталов.

Запознах се с цялата документация. Всяко едно от твърденията ми днес бе обосновани със заключения в преписката. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в предаването "Панорама" по БНТ.

Той добави, че ако Америка изпрати нови данни, касаещи корупционни схеми, то те ще станат също обект на вниманието на съдебната система.

„Има безспорни доказателства за извършени много сериозни нарушения от страна на съдия Миталов. Става дума за освобождаването на Николай Малинов, за да пътува до Русия. Съдията е присъдил едно временно изключение за въпросното лице“, уточни правосъдният министър. По думите на Кирилов, съдия Миталов е допуснал процесуално нарушение, изключвайки изцяло прокуратурата.

„Има сериозни притеснения за разпределянето на делото. Никой не е правил преценка, дали при излизане от България, лицето няма да се укрие. Има още множество други процесуално-технически нарушения. Ако се докаже корупция, тя е престъпление и е извън обхвата на решението, което може да вземе висшия кадрови орган. Аз исках да върна топката в игралното поле на съдебната система, защото се касае за авторитета на съда, дори на цялата държава“, обясни действията си Кирилов.

„Приемам, че това е една много навременна приятелска помощ от страна на САЩ. Това са действия по техен закон и под тяхна юрисдикция. Това е един много сериозен сигнал, който ни казва: "Разследвайте!", каза министърът на правосъдието.

На въпрос дали има координация между правителството и акциите на главния прокурор, Данаил Кирилов отговори: „Прокуратурата е част от независимата съдебна системна. Няма как прокуратурата да не съдейства в МВР. Борбата с престъпността изисква взаимодействие между институциите“, подчерта той.

Във връзка с ревизия на приватизацията по време на Прехода, правосъдният министър каза: „Тази борба започна преди две години. Темата беше поставена от г-н Бойко Борисов и изследвахме практиката на други европейски държави. Темата бе разгледана в правната комисия в НС. Целта е да се изчисти миналото в този период. Г-жа Нинова беше наш пръв адресат за тези разследвания, но не получихме отговор. Трябва да се съобразят много правни аспекти, но сме готови да работим за постигане на резултат. В рамките на мониторинговия механизъм, действията на прокуратурата целяха да изпълним препоръките в доклада на ЕС“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари