Дами обуха различни обувки за равенство между половете

1

Русенският клуб на Сороптимист Интернешънъл и университетът инициираха разговор за ролята на жените

Днес в Докторантската зала на Русенския университет, известна още като Зала на бъдещето, се проведе среща с млади учени и граждани на Русе под надслов „Жени в STEM". В навечерието на 8-ми март, Клуб Русе на Международната женска организация Сороптимист Интернешънъл и Русенския университет „Ангел Кънчев" инициираха разговор за ролята на жените в науката, технологиите, инженерните професии и математиката (STEM).

На срещата присъстваха зам.-ректорът по Международно сътрудничество доц. д-р Галина Иванова, преподаватели от Русенския университет и членове на СИ Клуб Русе.

Дамите показаха своята ангажираност към темата за равноправието между половете, като обуха различни обувки, а целта на кампанията е да привлече общественото внимание към глобалното неравенство между половете в почти всички аспекти на живота.

По интерактивен начин, чрез платформата Kahoot, участниците провериха знанията си за известни жени в науката и научиха интересни факти за някои от тези пионери в областта на информационните технологии, медицината, физиката и други научни области.

Интересна беше дискусията за ролята и мястото на жената в икономическия и политическия живот в страната. Някои данни на Европейския парламент предизвикаха гордост, а именно, че България е на трето място в Европейския съюз по дял на жените учени и инженери в страната. Пред нас са само Дания (52,7%) и Литва (51,6%). Със своите 50,9% жени, занимаващи се с наука, страната ни попадна в положителната класация на ЕП. Това означава, че жените в науката в България са повече от мъжете, съобщават от Русенския университет.

Има и над какво да се работи, за да се постигне равенство между половете, залегнало в директивите на ЕС и ООН. Една критична област е неравенството в заплащането. В България мъжете получават с 12,2% по-високо заплащане от жените като за Европа процентът е 12,7. Професията с най-големи разлики в почасовото заплащане в ЕС е тази на мениджърите: с 23 % по-ниски доходи за жените, отколкото за мъжете.

Като цяло, трябва да се борим срещу някои фундаментални предразсъдъци и стереотипи, заседнали в мисленето и на двата пола. Изследване на ООН от 2023 година сочи, че почти половината от хората по света смятат мъжете за по-добри политически лидери, а 43% ги считат за по-добри бизнес ръководители. Още по-пряка вреда за благосъстоянието на жените се отчита във възгледите за насилието - според повече от един на всеки четирима души е оправдано мъжът да бие жена си, сочи Програмата за развитие на ООН. Докато не бъде променена тази статистика, организации като Сороптимист Интернешънъл ще имат своето място и важна роля в нашето общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    мммм
    Жените искат ли равенство и при работата по строежи, мини и цехове? ... или само в офиси с климатик ?!
  • 9
    5
    Ауууу
    А къде е павликенският мазен цървул да смени цървула с дамска обувка та пак да бъде във фокуса на медиите и да се пъчи като феминист.
  • -2
    4
    феминист
    баси глиганите
  • 12
    3
    daskal
    Сексизмът е примитивна женска измислица. Нещо не им е наред на тези жени. Приличат на разочаровани педерасти.
  • -9
    2
    Йордан Петров
    Мъжете за сега се справят доста добре във всички дейности където традиционно жените уж доминираха. Има мъже гдето връткат такива свирки, че никоя жена не може да го постигне. Да не говорим за аналния секс! Ха-ха! Колкото до кухнята, отдавна е доказано, че мъжете готвачи са най-добрите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари