Дали е бил среден пръст? Не това е най-важното, г-н Симеонов

0
Симеонов от години тества докъде се простират границите на това, което един депутат, който допреди 2 години дори беше вицепремиер, може да си позволи да казва или показва. Те се оказват необятни
Симеонов от години тества докъде се простират границите на това, което един депутат, който допреди 2 години дори беше вицепремиер, може да си позволи да казва или показва. Те се оказват необятни Снимка: БГНЕС

Не му е за пръв път: Валери Симеонов от години тества докъде се простират границите на общественото търпение. Сега показа пръст на гневни български граждани. И дори не е важно дали той е бил среден

Коментар на А. Детев за Дойче Веле

Стотици ресторантьори и собственици на заведения излязоха на протест пред Министерския съвет днес. Председателят на НФСБ Валери Симеонов, един от коалиционните партньори в управлението, реши да влезе в контакт с протестиращите чрез жестомимичен език. Докато на площад “Независимост” се чуваха викове за оставка, Симеонов се подаде на прозорец от сградата на Народното събрание и на последвалите освирквания и обиди от площада отговори с вдигане на… пръст. Според него не бил среден. Вярваме ли му? Не особено.

Симеонов от години тества докъде се простират границите на това, което един депутат, който допреди 2 години дори беше вицепремиер, може да си позволи да казва или показва. Те се оказват необятни. През годините Симеонов е обиждал, заклеймявал и нападал различни групи от обществото без особено тежки последици. А това е, меко казано, опасно, защото легитимира агресията, която в един момент може да се отприщи и да има сериозни последици.

Пак среден пръст за обществото – този път буквално

Видеото от случилото се днес се разпространи мълниеносно в социалните мрежи и предизвика обичайната вече реакция на добре познатия ни език (не само вербален, а и на тялото), с който Симеонов и други представители на “Обединени патриоти” реагират на протестите и недоволството като цяло. Хората се възмущават, пишат писма, призовават за оставки... и дотам.

Е, преди две години Симеонов подаде оставка като вицепремиер, около месец след като нарече майките на деца с увреждания “кресливи жени с уж болни деца”. Но това си беше едно ритуално и много привидно жертвоприношение в името на запазването на управлението, от което НФСБ продължава да си е част. Нищо качествено не последва от тази оставка - палатките на майките на деца с увреждания продължават да са разпънати в центъра на София две години по-късно, Валери Симеонов продължава да си ги обижда, макар и малко по-префинено, а неговите колеги да наричат протестиращите “стадо”, “глутница”, “лумпени”, “простаци” и т.н. Евродепутатът Ангел Джамбазки от коалиционния партньор на НФСБ – ВМРО, дори ги замеря с пиратки и ги облива с вода.

Освен отблъскващо, това е и опасно

С подобни жестове и изказвания политическата класа в България продължава да отблъсква и демотивира голямата част от обществото, включително младото поколение, да участва активно в обществените и политически дебати, както и в изборите. Това, разбира се, е много удобно за утвърдените партии с твърд електорат и разработени механизми за мобилизирането му.

Механизмът при “Обединени патриоти” следва римската формула divide et impera ("Разделяй и владей"), но в един много по-опростен и първосигнален вариант. Зададат ли се избори, те започват да подхранват поляризацията и агресията в българското общество, към които то е доказано податливо, като нейните адресати, тоест враговете, спокойно могат да сменят своите лица - дали ще са македонците, протестиращите, българите в чужбина, либералите, “соросоидите” – няма никакво значение.

Постига се същата цел - един затворен и потиснат сегмент от народа, който постоянно търси виновник за отчайващото положение, до което е докаран включително от същата тази политическа класа, намира отдушник и започва да обвинява ЕС, Истанбулската конвенция, протестиращите, емигрантите или някой друг торбалан за проблемите си.

Не е само в България

Всичко това е обичайна практика не само в България. САЩ наскоро се сбогуваха с един президент, който дължи цялата си политическа кариера именно на тази стратегия. Но покъртителните сцени в Капитолия на 6 януари, които доведоха до смъртта на петима души, ни показват точно колко опасно и страшно може да стане, когато от най-високото ниво в държавата някой ти каже, или в българския случай - направо демонстрира, че е напълно в реда на нещата да си агресивен, да показваш среден пръст или да хвърляш пиратки по тези, които имат различно мнение от твоето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари