Дългият път на Руми

0

Руми живее с тежката диагноза детска церебрална парализа.

Претърпяла е 20 операции, за да може да проходи. Болката и борбата за живот стават част от ежедневието й. Всички прогнози на лекарите са, че тя никога няма да проходи. Жаждата за живот и силният дух побеждават парализата. На 22 г. с 95% инвалидност, тя вече прави опити да се придвижва сама.

Майката на Руми - Радка Станева я отглежда съвсем сама, но въпреки това не губи надежда нито за миг и днес детето й е на крачка от самостоятелно придвижване.

"Не знам от къде идват силите ми през всичките тези години. Уморена съм от държавните институции, бюрокрация и нечути протести. Дъщеря ми е специално дете и това ме мотивира да продължавам да се боря", споделя майката на Руми, цитирана от 24 часа.

Двете живеят в общинско жилище в Пазарджик. През годините Радка обикаля банки и фирми с молбата някой да помогне, тъй като инвалидната пенсия на дъщеря й е 141 лв. Рехабилитациите помагат изключително много за възстановяването на дъщеря й, а те са непосилни за самотната майка, тъй като е с минимална работна заплата.

"Бях готова да изляза на улицата и да започна да прося само за да събера парите за операцията на дъщеря ми. Никога не се предадох", споделя Радка.

Последната операция на студентката е направена в Гърция. Сумата за нея е събрана от благотворителна кампания.

"Благодарни сме на всички, които ни помогнаха. Колегите на Руми в университета се включиха доста активно. Също така неочаквано български актьор дари 3500 лв., но пожела да остане анонимен.", допълни Радка.

Руми показва отлични резултати като студентка в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и обича да пише анализи на актуални обществени теми. Учи социални дейности и мечтае за работа по специалността.

"Най-голямата ми мечта е да мога да ходя сама. Също така искам да се реализирам в институция, в която мога да помагам на хората с увреждания.", мотивирано е изстрадалото момиче.

За пълното възстановяване на борбената Румяна са необходими още няколко специализирани рехабилитации.
Дарителската сметка, чрез която всеки може да помогне на Руми, е:

IBAN BG74UBBS80021045296340
титуляр - Румяна Тодорова Георгиева

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари