Далай Лама: Запазете Европа за европейците

0
Духовният лидер на Тибе обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма морал
Духовният лидер на Тибе обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма морал Снимка: ЕПА/БГНЕС

Духовният лидер на Тибет Далай Лама обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма морал и че е отворен следващият духовен лидер на тибетските будисти да бъде жена, но само ако е "привлекателна".

В интервю за Би Би Си Далай Лама каза още, че въпреки че е привърженик на ЕС и смята, че за Великобритания ще бъде по-добре да остане част от него, той не искал да види Европа да стане "мюсюлманска" и "африканска".

Запитан за американския президент, за когото тибетският духовен водач преди се е изказвал неласкаво, той отговори: "Емоциите му също са малко" и направи жест, размахвайки пръста си близо до храма. "Един ден той казва нещо, друг ден казва нещо. Но смятам, че има липса на морален принцип. Когато стана президент, той се изказа Америка на първо място. Това е погрешно. Америка, те трябва да поемат глобалната отговорност."

Далай Лама е бил попитан за Европейския съюз, за който той каза, че е почитател: "Аз съм външен човек, но смятам, че е по-добре да се остане в Европейския съюз".

Интервюиращият посочи, че агитиращите Великобритания да излезе от ЕС са използвали един от цитатите на Далай Лама за миграцията в Европа като част от кампанията си. "Целта трябва да бъде завръщането на мигрантите и подпомагане възстановяването на техните страни. Трябва да бъдеш практичен. Невъзможно е всеки да дойде", беше казал той.

Далай Лама е потвърдил позицията си, изтъквайки, че въпреки че европейските страни трябва да приемат бежанци и да ги образоват и обучават, целта трябва да бъде завръщането в родните им страни.

Запитан дали на бежанците трябва да бъде позволено да останат в Европа, ако те желаят, той каза, че само ограничен брой трябва да могат да останат. "Но цяла Европа в крайна сметка да се превърне в мюсюлманска страна? Невъзможно. Или африканска страна, също е невъзможно", заяви той, смеейки се, като добави: "Запазете Европа за европейците."

Далай Лама също е бил попитан за коментарите, които е направил през 2015 г., че ако жена Далай Лама го замести, тя трябва да бъде "много привлекателна, иначе няма да е от голяма полза".

Той се засмял, когато бил попитан дали разбира защо отговорът е обидил жените, изтъквайки: "Ако Далай лама жена дойде, тя трябва да бъде по-привлекателна. Ако жена Далай Лама", преди да направи недоволна гримаса, "смятам, че хората биха предпочели да не я виждат, това лице."

Далай Лама също така каза, че не е изоставил надеждата да се върне в Тибет, откъдето е бил заточен от 1959 г. и че е бил в контакт с висши пенсионирани китайски официални лица. Той каза, че смята, че китайците променяли отношението си.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари