Дай на кирилица!

0
Група млади хора събират най-фрапиращите примери, написани на т. нар шльокавица или маймуница
Група млади хора събират най-фрапиращите примери, написани на т. нар шльокавица или маймуница Видео: TV7

Четворки и шестици се откриват в официална кореспонденция и дори в CV-та

"Дай на кирилица" е кампания в подкрепа на грамотното писане на кирилица в социалните мрежи. Група млади хора събират най-фрапиращите примери, написани на т. нар шльокавица или маймуница, и решават да направят с тях изложба.

Ентусиастите се обединяват около идеята с общи усилия да възстановим една словесно чиста българска реалност, в която да общуваме заедно. Кампанията е насочена предимно към младите хора. Не са редки случаите обаче, когато "шльокавицата" се използва от известни личности, открива се в официална кореспонденция или при рекламни брошури. Все по-често се открива и в CV-та при кандидатстване за работа.

Използването на кирилица в интернет, в личната и в бизнес комуникацията трябва да бъде приоритет в общуването между българи - смятат организаторите на проекта. Искам да напомним, че българската писменост е третата официална писменост в Европа, на кирилица пишат 300 млн. души по света и ние трябва да се гордеем с тези факти, а не да занемаряваме употребата на кирилица и да губим огромна част от културно-историческото си наследство, категорични са защитниците на родните букви.

Всеки може да сподели примери за употребата на "шльокавицата" във всички социални мрежи с хаштага на кампанията #дайнакирилица. Предстои да бъде създадена онлайн платформа Дайнакирилица.bg, която ще събере всички странни надписи.

Изложбата остава в "Бетахаус" до 11 юни.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари