Да станеш суперминистър: Кой е Асен Василев

0
България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, казва Асен Василев
България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, казва Асен Василев Снимка: Цветелина Белутова, Дневник

България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, казва Асен Василев

"Той е гений. Но нали знаете - с гениите понякога се работи трудно. Мисля, че и с Айнщайн се е работило доста трудно".

Това казва по адрес на Асен Василев вече бивш негов бизнеспартньор Мортен Лунд пред "24 часа" през 2013 г. когато Василев влиза като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев. От същия разговор се разбира и за съдебен спор с друг партньор на Василев.

През това лято, Лунд отново беше търсен от български медии, след като Асен Василев беше атакуван от "Има такъв народ" по повод на стария бизнес спор (преди това Василев и колегата му Кирил Петков бяха отказали постове в проектокабинет на партията на Слави Трифонов). От парламентарната трибуна вниманието бе насочено към конфликтите с бивши партньори и обвиненията към Василев за кражба на интелектуална собственост (цялата история и обвиненията - тук). Осем години по-късно пред Би Ти Ви, Лунд беше много остър и нарече Василев "той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен", припомни Дневник

Самият Василев, беше засегнат от атаката, но след първоначалното нежелание изобщо да я коментира, обясни, че преди години са постигнали споразумение и спечелил съдебно дело и въпросът за него е приключен, а в "координираната акция" (по думите му) видя и намесата на ДПС.

Интелектът и отличителният стил на общуване са двете неща, които отбелязват всички разговаряли по-кратко или по-дълго с Василев. Колко трудно или лесно се работи с него в изпълнителната власт тепърва ще се разбере, защото досега мандатите му като служебен министър са били кратки.

Приятел, колега, политически партньор

С него обаче в годините явно успява да се сработи добре друг възпитаник на "Харвард" - Кирил Петков, вече бъдещ премиер (негов портрет - четете тук). Съвместната им история не започва от отиващата си година в българската политика. Но вече стигна до позиционирането на Василев не само като министър на финансите, но и вицепремиер със "супер" правомощия според представянето на самия Петков (ще отговаря и за еврофондовете).

Двамата организират от години т. нар. харвардски курсове в Стопанския факултет на Софийския университет, с които са познати сред учещите и изкушените от икономика. След избухването на пандемията през 2020г. съставиха и план как хем да работи икономиката, хем хората масово да се тестват, който представиха на действащия тогава трети кабинет на Борисов, но той не беше приет.

Вече като служебен министър на финансите Василев нееднократно показа, че не е склонен да ревизира идеите си по въпроси, за които е напълно убеден какво е решението. До степен, че понякога да не иска и да слуша тезите на отсрещната страна.

Пример за това е спорното в някакъв степен и до днес назначение на Румен Спецов начело на данъчната администрация - не заради добилите публичност негови снимки в ролята на културист, а заради не докрай убедителното обяснение, че когато е продал свой бизнес на малоимотен човек той не е бил вече с огромни дългове към бюджета (проверката на прокуратурата все още тече). Атаките по повода, които Василев понесе, самият той не приема за урок да не назначава спорни личности, макар да поиска поиска прокуратурата да провери случая.

"Урокът, който си вземам, е, че трябва да взема правилния човек, който може да свърши работа и да не позволявам хора, които искат да му очернят името, да се опитат да го очернят....Аз нямам абсолютно никакъв проблем с това, което се е случило и имам пълно доверие", коментира той случая пред "Дневник".

За Спецов разказва, че първо Кирил Петков се запознал с него в София, когато бил шеф на "Разузнаване на особени случаи" в НАП. Петков отбелязал, че за първи път среща данъчен, който знае английски, работи добре и има доверието на чуждите партньори. Според Василев невинността на Спецов е доказана от това, че именно главния прокурор Иван Гешев не му е намерил нищо незаконно.

"На мен през 2013 г., когато спрях да бъда министър, също ми направиха ревизия. Няма нищо страшно в това, нищо кой знае какво тежко. Виолета Лорер, която беше зам.-министър, и на нея ѝ пуснаха ревизия, и тя си мина през ревизия. Човек, когато няма какво да крие, не виждам какъв е проблемът, че някой е тръгнал да му прави проверка. Аз напълно очаквам в момента, в който спра да бъда служебен министър, пак ще ми бъде пусната ревизия. И няма нищо страшно, срамно или каквото и да е друго в този факт."

Виолета Лорер е съпруга на Даниел Лорер, който е номиниран за бъдещ министър на растежа и иновациите (трансформираното икономическо министерство). Тя беше в екипа на Василев като служебен министър на финансите и тази година, а мъжът ѝ - в този на Петков в икономическото ведомство като председател на комисия по прозрачност. Лорер е и третият човек, представян като основател на "Продължаваме промяната".

Непоколебимост в собствената си преценка Василев демонстрира по една от темите при преговорите в сектора на финансите с експертите, които пратиха на тях БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". Тогава показа пълна нетърпимост към аргументите, които са против идеята му да се повиши още догодина максималният осигурителен праг и дори се ядоса на продължаващата дискусия като каза, че не му се слушат "глупости". И до днес остава без отговор поисканата среща от ИТ бранша по темата, а от профила си във "Фейсбук" безадресно представи таблица, която допълнително аргументира позицията му. Увеличаването на прага вероятно ще се разглежда през втората половина на следващата година.

В блиц предицборно интервю за "Господари на ефира" в началото на ноември, на въпрос колко трябва да бъде средната заплата в България - Василев отговаря "колкото хората са успели да изработят", а за пенсия казва, че "доста по-висока от сегашната".

"Завладяната държава" в превод от Василев

Възпитаникът на "Харвард" (което някои негови противници използват да оспорят престижността на самия университет - бел. а.) още в деня, в който пое поста служебен министър на финансите, не прояви излишна куртоазия и с един замах отправи упреци към работата на предшественика си Кирил Ананиев, нетърпящи възражение и заяви сериозна промяна в курса - повишено събиране на данъците и актуализация на бюджета, която в крайна сметка парламентът промени до неузнаваемост.

Василев многократно обясняваше, че ако се намали корупцията и се спрат кражбите, ще има средства за социалната сфера и за важни сектори, свързани с развитието на страната. Като говореше по темата ясно и опростено.

"Задачата в следващата година е да се спрат течовете и да използваме средствата, които фирмите и българските работници дават в бюджета по един ефективен начин. Не зная как ще определите това - ляво, дясно или център, но горе-долу това е моята лична философия как да се подходи към икономическата политика на страната", обяви той и когато напускаше служебното правителство.

България не е бедна държава, тя е безобразно крадена. Задачата в следващите години е да се спре течът на средства.

Другият пример, който Василев често даваше като проблем, с който трябва да се справят бяха "частните уроци" за ученици, които от една страна показват, че системата на образованието не работи добре и от друга са излишни разходи. Той обича да реферира и към личния си опит, че без частни уроци е завършил гимназия в Хасково и е стигнал в Харвард.

 

"Можем ли да живеем с това"

От действията си дотук показва и склонност да размисли, ако получи убедителни аргументи за нещо, което не е проучил докрай. Такъв пример, поне засега, има по ключова за него и бъдещото управление (ако се гледат заявките) тема - спиране на кражбите на ДДС и плащането на заплати в плик. За дообмисляне се разбра след среща с организация на счетоводителите, които обявиха, че начинът, по който той предлага да се постигне крайния резултат, няма да проработи в очакваната посока, а само ще увеличи административната тежест.

Като проява на отстъпчивост може да се приеме и цялостният му подход при преговорите с експертите на бъдещата коалиция да не бъде толкова твърд по въпроси, несвързани с непосредствени големи проблеми и такива, решението на които изисква доста повече обмисляне и стратегия отколкото представляват преговорите по съставяне на кабинет. "Можем ли да живеем с това" - с този израз Василев често обединяваше експертите от другите три партии при финално уточнение какво да запишат за бъдещето споразумение.

В това вероятно е и причината за груповия (заедно с Кирил Петков и Николай Денков) отказ да стане част от проектокабинета на "Има такъв народ", който така и не видя бял свят - нежеланието да работи в сектори, където не смята, че му е силата и по правила, които не включват най-важните според него акценти - да се активират изключените контролни механизми на държавата и борбата с мръсните пари.

Тогава се разбра, че Василев отказва и пост, ако той не е на финансов министър. По-късно "Има такъв народ" го атакуваха в парламента с обвиненията за кражбата на интелектуална собственост. (Историята на спора между Василев и съдружниците му - тук).

Три месеца по-късно Василев и Тошко Йорданов от партията на Слави Трифонов, който го нападна от парламентарната трибуна, си стиснаха ръцете при подписване на коалиционото споразумение, а "Има такъв народ" приеха и номинацията на Петков за премиер (партията обяви, че ще е смирена в преговорите, но и получи някои от ключовите министерства, сред които две ресурсни - енергетика и регионално развитие).

Преди влизането си в Министерството на финансите Василев не бе сред най-популярните лица, макар да бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Райков". За краткия му мандат тогава може да се отбележи, че в мегаминистерството направи кадрови промени, като с постовете си се разделиха 23 души от 13 държавни фирми, а някои от заварените заместник-министри се отърваха на косъм, защитени от браншовици, и дейността им започна да се гледа под лупа.

Сега според съставения план най-вероятно ще надзирава отблизо как се изпълнява задачата за година с държавната трапеза да се разделят 30 хил. служители в централната администрация. С допълнението, че работата на качествените чиновници ще придобие смисъл.

Бизнес със софтуер за самолетни билети

В интервюта бъдещият вицепремиер разказва за себе си, че има бизнес в България от 2007 г. и че компаниите му винаги са плащали данъци тук - вече били няколко милиона, независимо че действат предимно в Китай и САЩ.

От думите му се разбира, че продължава да продава самолетни билети: "Ние имаме договор за лицензия, с който нашият софтуер за ценообразуване се използва в Китай. Както "Амадеус" е една от големите платформи в Европа, в Китай има платформа за техническо обслужване на всички китайски агенции и всички китайски авиолинии, казва се "Травъл Скай", и те взеха под лиценз нашата технология, с която се ценообразуват всички билети, които се издават в Китай за международни пътувания. Ние изкарахме 12 месеца с целия екип в Пекин... В момента работим за САЩ много активно. И започваме сега да развиваме европейския пазар", това разказва в интервю за "Беновска пита", публикувано на страницата на МФ.

Петков и Василев бяха атакуване от медии, лоялни на ГЕРБ, така и от депутати от бившата управляваща и по друг повод по време на парламентарния контрол през лятото. Става дума за твърдението, че компания на Петков - "Волаком" - е придобила право на строеж върху държавен имот в промишлената бизнес зона "Божурище", част от държавната "Национална компания индустриални зони" ЕАД, и че това е разрешено от приятеля му Асен Василев. По това време Василев е принципал на "Индустриални зони" в качеството си на служебен министър на икономиката в правителството, назначено от Росен Плевнелиев след оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Петков отрече тези твърдения.

За личните интереси на Василев се знае малко, освен че обича класическата музика и опера (казва, че като малък е мечтаел да стане диригент). В интервю пред "Господари на ефира" през ноември преди изборите казва, че може да се разплаче, ако "види безнадеждност в очите на хората", а последният път когато е плакал е при приемането на актуализацията на пенсиите. На въпрос какво се страхува да загуби казва "себе си", а на питането "ЦСКА" или "Левски" отговаря българският национален отбор.

В официалната визитка на Асен Василев пише, че завършил икономика в "Харвард" и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети, частично финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие в сътрудничество със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари