Да пренебрегнеш Хипократовата клетва

4
Когато, вместо да повериш на семейния си лекар здравето и живота си, ти водиш съдебни дела срещу него, тогава вече нещата хич не отиват на добре
Когато, вместо да повериш на семейния си лекар здравето и живота си, ти водиш съдебни дела срещу него, тогава вече нещата хич не отиват на добре Снимка: Alex Proimus/Creative Commons

През последните години все по-често лекари започнаха да се явяват в храма на Темида. Ясно е, че в повечето професии дадена грешка може да доведе до различни проблеми, но те все пак са разрешими. Грешките в медицината обаче може да са с фатален край.

Лекарското съсловие често се възмущава и негодува, че е обект на нападения и физическо насилие от страна на пациенти и техни близки. Вярно е, че във всяко стадо има черни овце и не бива да се поставят всички под един знаменател, но нека служителите в бели престилки да се замислят дали в немалко от случаите този гняв няма своя причина, пише Иван Първанов в Монитор.

Вярно е, че няма единно обяснение за лекарска грешка. Както и знаем, че в медицината не винаги 2 и 2 прави четири. Само че в социалните мрежи е пълно с оплаквания от хора. Никак не са малко случаите, за които разказват и които са довели до причиняване на травма за цял живот или дори до смърт на пациент. А в същото време болните са търсили помощ при медици, положили Хипократова клетва.

Последният фрапиращ случай е от Габрово, където лекар объркал инсулт с гастрит и докато се сети да поправи грешката си, пациентката починала. Да объркаш мозъчна болест със стомашна, е, меко казано, некомпетентно. За онези, които ще тръгнат да бранят лекаря с думите, че, видите ли, симптомите между двете са сходни - извинявайте, ама нали затова е съвременната модерна апаратура! В 21-ви век отдавна вече е минало времето на прегледите с почукване, опипване и показване на езика. Лекар да си позволи да пренебрегне класически симптоми на инсулт и да не настани пациента в болница, не е просто грешка, а престъпление. В този ред на мисли смятам, че предвиденото в закона наказание до пет години лишаване от свобода е недостатъчно.

След като държавата ни уверено тръгна по пътя на демокрацията, едно от нещата, които катастрофално се сринаха, беше здравеопазването. Едва ли има нужда да се дават примери, защото всеки го усеща най-напред върху собствения си гръб. Лекарите станаха търговци и им беше дадено правото да въртят далавери с най-ценното - с човешкото здраве и живот. Не случайно джипитата са регистрирани като еднолични търговци. За какво повече да говорим! Всеки втори акт в болниците е за пари под масата. Нова тенденция е да се подават сигнали и срещу джипита. Досега не беше се случвало подобно нещо. Хубаво е, че гражданите са все по-информирани и вече започват да търсят правата си. Но когато, вместо да повериш на семейния си лекар здравето и живота си, ти водиш съдебни дела срещу него, тогава вече нещата хич не отиват на добре. И са далеч от Хипократовата клетва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук