Да бъдеш благословен от Папата!

0
18-годишният Петър среща папа Йоан Павел II преди 16 години
18-годишният Петър среща папа Йоан Павел II преди 16 години Видео: NOVA

Целият християнски свят е в очакване на Рождество.

И католици, и православни се стичат в храмовете, за да чуят коледната Благословия. Най-голямата католическа общност у нас живее в Пловдив. Над 50 хиляди са хората с римокатолическо вероизповедание само в тази част на страната. Във всички католически храмове у нас тази вечер ще има Света литургия. В църквата „Свети Дух” в Пловдив деца пресъздаваха библейски сцени от раждането на Исус.

За нас е важна Коледа, защото се ражда Христос. Важна е в перспективата на това очакване на  посещението на папа Франциск", каза отец Димитър Димитров пред NOVA.

Да получиш благословия от светия отец и то в България. В навечерието на Рождество Христово ще ви срещнем с едно момче, което преди 16 години среща папа Йоан Павел II.

Посещението на папа Йоан Павел II в България със сигурност се помни от католическата общност, но и от семейство на Петър. Заедно с тях се връщаме 16 години назад.

Когато влизаше папата естествено тръгнахме да подаваме децата. Взе го човекът от охраната, подаде му го и той го целуна”, разказва Росица Николова.

Тогава Петър в на 2 години, а сега -  на 18 години.  Съжалява, че не е бил по-голям, за да може спомените му за срещата с папа Йоан Павел II да са по-ясни.

Имало е нещо, с което е допринесла, дори не е нещо като случка или действие, важното е, че ме е изградила като характер и морални ценности. Вярата е хората да могат да бъдат сближени, да имат по-истинска връзка от връзките, които съществуват в нашето социално общество, които не са толкова истински”, каза той.

Емоцията от тогавашната среща ще я помнят завинаги, но вече имат нови очаквания. Сега, когато Петър е по-голям, той отново ще има шанса да срещне папа, но този път папа Франциск.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари