Д-р Жана Казанджиева: Гел лакът за нокти може да предизвика алергия

0
Не само ноктите се увреждат, но може да се получи и обрив на клепачите или шията, предупреди дерматологът
Не само ноктите се увреждат, но може да се получи и обрив на клепачите или шията, предупреди дерматологът

Не само ноктите се увреждат, но може да се получи и обрив на клепачите или шията, предупреди дерматологът

Често използвана процедура за красота от жените е поставянето на гел лак върху ноктите.

"Често се случва да ни посещават пациентки, които са си поставяли често и продължително - поне за една или две години, гел лак за нокти, при които се проявяват алергии", каза за "Закуска на тревата" по БНР доц. Жана Казанджиева от Кожна клиника на Александровска болница.

"Не само ноктите се увреждат, но може да се получи и обрив на клепачите или шията, там където най-често ноктите влизат в контакт с кожата. А по ноктите увреждането се вижда, едва следа като се премахне гел лакът.

Това може да се изразява в намалена дължина, увреждане на повърхността на ноктите, много често свободният нокът е на ръба увреден и неравен, това е при късна реакция.

Ранната реакция е на пръстите или дланите, но най-често на клепачите или шията на жената, защото когато си поставяме грил или крем, ние често докосваме там кожата", поясни още доц. Казанджиева.

По думите й трудно може да се обобщи дали ноктите се увреждат от самата процедура по поставяне или отнемане на гел лака, защото зависи от материалите на козметичния салон, от опита на професионалиста, както и от индивидуалните особености на ноктите на самия клиент.

При нокти, които се чупят и са слаби, не е добре да се поставя гел лак.

Доц. Казанджиева допълни, че е можем да си направим изследване за това дали имаме алергия към гел лак.

Първи такъв тест е добре да си направят самите маникюристи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари