Д-р Заргар получи българско гражданство

0
Двама министри присъстваха на събитието, до което се стигна за рекордно бързо време след вдигнатия медиен шум
Двама министри присъстваха на събитието, до което се стигна за рекордно бързо време след вдигнатия медиен шум

Двама министри присъстваха на събитието

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи днес удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар. 

На церемонията в Министерство на правосъдието присъстваха още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, по чиято инициатива бе задвижена процедурата за получаване на българско гражданство на иранския лекар, както и Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

За мен е голяма чест и отговорност да връча удостоверението за българско гражданство на г-н Заргар, и то по един много важен повод - за заслуги към здравеопазването на България. Нека винаги да имате признанието на българските граждани“, каза министър Ахладова.

От своя страна министърът на здравеопазването проф. Ангелов заяви, че от днес редиците на българските лекари се увеличават с още един достоен български лекар. „Продължавайте на помагате на българите“, пожела проф. Ангелов.

Д-р Заргар благодари за голямата чест и коментира, че от тук нататък като гражданин на България ще се стреми да отговори на високата оценка, която е получил от обществото.

Dunavmost не веднъж писа за лекаря, който макар и да е изправил болницата в Исперих на крака, няма как да продължи да я ръководи, тъй като като няма българско гражданство. След медийния шум институциите се разбързаха и процедурата за получаване на гражданство за заслуги от д-р Заргар бе инициирана от здравния министър. Тя мина рекордно бързо мина през 9-членната комисия в Министерството на правосъдието и през президентството, тъй като вицепрезидентът има последната дума за даването на български паспорти.

Лекарят получава гражданство от втори опит. През 2015 г. здравният министър е предложил д-р Заргар да получи гражданство. През 2016 г. обаче молбата е отхвърлена. Причината е, че лекарят е осъждан, се казва в отговори на Министерството на правосъдието до кмета на Исперих Белгин Шукри, които д-р Заргар сам предоставя на вестник "Сега". След като осъждането му, за което той би трябвало да е бил реабилитиран още по времето на първото предложение, разбуни духовете, лекарят разказа историята си.

Натурализираните за особени заслуги през последните десет години са основно спортисти. Те са взели гражданство за постигнати резултати и постижения в следните видове спорт: футбол; баскетбол; волейбол; бадминтон; биатлон; водна топка; бокс; борба; таекуондо; карате; вдигане на тежести; модерен петобой; мотоциклетизъм; тенис; тенис на маса; голф; ски; фигурно пързаляне; конен спорт; фехтовка; спортни танци; стрелба с лък; художествена гимнастика и кану-каяк, писа неотдавна Mediapool, като цитира данни от Министерството на правосъдието. 

Има и чужденци, които са взели гражданство за особени заслуги в областта на науката и културата. А именно: запазване и популяризиране на българското културно-историческо и църковно наследство; запазване и популяризиране на българската култура и изкуство в чужбина; заслуги за разширяване на културните, икономически и образователни връзки между България и Корея; изграждане и възстановяване на исторически паметници и църковни обекти в България; заслуги в областта на науката – постигнати резултати на състезания и олимпиади; заслуги в областта на професионалния превод от български език; принос в областта на българската популярна музика, пеене и оперно изкуство, както и принос във филмовото производство.

Има и получили паспорт за особени заслуги в областта на обществената, икономическата сфера и технологиите. Любопитното е, че така е било предоставено гражданство на хора, които се занимават с търговия и дистрибуция на висококачествени горива.

Въпреки че това са хора със заслуги и би трябвало да са известни, техните имена се пазят в тайна. Президентството и Министерството на правосъдието сега промениха тази практика, обявявайки, че Заргар е получил гражданство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари