Д-р Владимир Димитров за проблемите в "Пирогов": Не става дума само за пари

1
Обезпечена ли е болницата за зимата?
Обезпечена ли е болницата за зимата? Видео: NOVA

Обезпечена ли е болницата за зимата?

Причините за дефицит на кадри в здравеопазването са многопластови. Когато напускат медицински специалисти не става дума само за пари. Работата е отговорна и натоварваща. Това мнение изрази в студиото на „Събуди се” по NOVA директорът на „Пирогов” доктор Владимир Димитров.

"Говорим за недостиг на медицински кадри постоянно. Този проблем не е само в България. недостигът на кадри е в цял свят. Отговорността и тежестта на работещите в здравеопазването е толкова голяма, че е несъразмерна със заплащането. Когато тези хора напускат – не става дума само за пари. Натискът и натоварването са големи от една страна, а от друга – има едно неразбиране от страна на обществото и недобро отношение на пациентите към тях", подчерта той. .

Димитров коментира и кризата с енергийните ресурси и поскъпването на тока. „Пирогов е обезпечен за тази зима. Няма да има пациенти на студено. Работата няма да спре. Напротив – работата се увеличава постоянно с оглед на случващото се по улиците на България, тъй като ние сме една спешна болница.

Често се говори за реформа в здравеопазването. Но според мен не трябва да се говори за реформа, а за усъвършенстване на настоящото здравеопазване, което имаме. Доста често реформите са грандиозни и кардинални промени, а отнемат и време”, посочи той. И допълни: „Процесите в обществото ни, и в частност здравеопазването, трябва да бъдат еволюционни, а не революционни”.

Според доктор Димитров в медицината и в управлението на здравеопазването най-пагубното е бездействието. „Защото, ако работиш, ако предприемеш някакви действия – ти може да сгрешиш, но ти си активен и има процес. А когато бездействаш, нещата не се случват, а проблемите се задълбочават”.

През последните 30 години се направи много за здравеопазването. Не мога да кажа, че това е загубено време. Когато критикуваме – позицията на критикуващия е най-лесна. Защото той може да посочва само негативите. А конструктивния начин на мислене е да подходиш към него креативно и да помислиш по какъв начин може да бъде подобрено”, категоричен е той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари