2300 души са без заплати в “Пирогов"

0
Директорът на болницата е потресен от всекидневните абсурди, с които се сблъсква
Директорът на болницата е потресен от всекидневните абсурди, с които се сблъсква Видео: Нова телевизия

„Пирогов” все още няма преведени пари за април".

Това заяви началникът на “Пирогов” проф. Стоян Миланов, предаде БГНЕС.

Пред медиите Миланов обясни, че е бил предложен договор на болницата с НЗОК, като под натиск върху него са бързали договорът да бъде подписан. Това обаче той категорично отказва да направи, защото договорът е пълен с различни грешки. По думите му, условието да подпише договора, срещу това да бъдат преведени парите на болницата, е опит за натиск. Проф. Миланов обясни, че в самите протоколи по договора, който е над 2500 страници, има много неясноти и неистини. Самият договор е със задна дата. Отделно от това пък бюджетът е орязан значително.

Бюджетът на болницата, според него, зависи от това колко търсена е болницата от пациентите, а е известно, че това е може би най-посещаваната болница в София и в нея идват за лечение хора от цялата страна.

"2300 души си чакат заплатите", обясни проф. Миланов. В същото време пък се чуди как може болницата толкова време да работи без договор, при положение, че те са изпратили своето становище още преди два месеца. На фона на това пък болницата е подложена и на сериозни санкции, някои от които граничат с абсурда. Например за един и същи медицински случай болницата е била глобена два пъти - един път, защото е приела болния за лечение в болницата, а втория път, защото не го е приела. Освен това проф. Миланов поиска и парите за спешната помощ да бъдат превеждани авансово, защото болницата трябва да има готовност навреме за спешните случаи.

Директорът на болницата обясни също, че през болницата годишно минават 250 хил. души, а за лечение остават 45 хил. души. “Пирогов” е притегателен център за спешни случаи”, допълни той. На фона на това в момента има опити за орязване на легла в интензивното отделение.

Той посочи също и че в момента в болницата има напрежение заради липсата на пари, а 700 души от персонала е със запори. Според проф. Миланов е необходимо да се вземе държавническо решение за болницата и да се направи нещо. Ако става дума за реформи, според него те, по подобие на здравеопазването, се правят с пари.

Проф. Миланов дори подозира политическо задкулисие зад тези действия, чиято цел е да се всее раздор между НЗОК и договорните партньори. Каква е крайната цел за това обаче той не може дори да гадае.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари