Д-р Тодор Кантарджиев: Българите боледуват от по-заразен, но по-лек Covid-19

2
Аз съм "за" да се носят маски, ръкавици и да се спазва висока хигиена
Аз съм "за" да се носят маски, ръкавици и да се спазва висока хигиена Снимка: БГНЕС

От 40 години се занимавам с приложението на бързите тестове. Хайде да не ме "късат" хора, които вчера са научили за тях от някоя рекламна диплянка.

Това обяви проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на "Дарик радио" в коментар към изказването на доц. Мангърков на първото заседание на експертния Медицински съвет. Тогава той обяви, че би скъсал всички, които говорят против бързите тестове. От своя страна, Кантарджиев подчерта, че дори дисертацията му навремето била по темата за имунния отговор. 

"Бързите тестове са добри за човек, който вече е развил заболяването или е човек в болница, на седмия, осмия ден, така може да се докаже имунен отговор. Такива тестове ще покажат и хората, които са се преборили със заболяването в минал период. Не хващат обаче безсимптомните заразени", посочи Кантарджиев и допълни, че до 8 седмици вероятно ще има надежден тест, който да може да каже, дали човек е болен или е прекарал заболяването.

Ще бъдат направени тестове на млади хора, за да се разбере колко от тях са имали контакти с вируса, това е хубаво, 1000 души ще бъдат изследвани. След месец ще бъде направено ново такова изследване. Така ще получим представа за имунитета, който се изгражда, а хората, които се изследват, са полицаи и служители на жандармерията.

"Така ще направим извод какъв имунитет е изградило населението и какъв процент от хората имат антитела и възможност да се завърнат към нормалното си ежедневие", подчерта професорът.

Той бе категоричен, че е нищожен шансът вече преболедували да се заразят отново. Това са хора с т.нар. неадекватен имунен отговор. Такъв пациент обаче е 1 на 1000, например. Проф. Кантарджиев допълни, че сега трябва да се прави следното - от оздравелите хора или прекарали заболяването да се преливат антитела на заболелите и по този начин тежко болните могат да се възстановят по-леко и по-бързо.

Настъпи мутация във вируса и 70 процента от болните у нас са от  "L" формата - тя е по-заразна, но се кара по леко от "S" формите, която е по-трудна за разпространение, но пък се боледува по-тежко.

По отношения на посещението на църкви и служби, Кантарджиев обясни, че е разговаряно със Светия синод и са препоръчани мерки, които да се въведат в отделните епархии за предпазване на населението.

"Имаше спор дали всеки да си носи лъжичка от вкъщи, но това отпадна. Иконите могат да се дезинфекцират с мокри кърпи и спирт, това не е срещу канона", поясни Кантарджиев. На въпрос трябва ли да се затворят църквите, той отвърна лаконично: "Църкви не са затваряни по турско и чумаво време даже, тогава не е имало такива "видни" вирусолози като сега".  

Професорът съобщи също, че днес към обяд болните у нас са вече 326. Това означава, че от сутрешния брифинг на Националния щаб новооткритите заразени са 13. 

"Аз съм "за" да се носят маски, ръкавици и да се спазва висока хигиена", каза по отношение на споровете за предпазните средства експертът. Самият той ходел с маска и на улицата. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари