Д-р Таня Андреева: Не виждам кое е извънредното на извънредната епидемична обстановка

1
Трябва много добре да се оценява до какво би довело отпускането на мерките
Трябва много добре да се оценява до какво би довело отпускането на мерките Снимка: Канал 3

Засега никъде в научната литература не съм попадала на информация, че заразена бременна жена е предала коронавируса на бебето си, нито пък че му е предала антитела

Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева, която е акушер-гинеколог.

"В различните школи с препоръчва майката и бебето да нямат близък контакт или при кърмене майката да е с маска. Други школи препоръчват общуването да е нормално. Срещнах само една публикация, че в кърмата се откриват антитела, но това все още не е потвърдено. Няма публикации заразата да се предава при кърмене. Заразените с коронавирус бременни жени трябва да спазват всички предписания за карантина, но това не означава да не посещават гинеколога си", заяви д-р Андреева.

Установено е, че COVID-19 се във всички телесните течности и по тази логика би следвало да се предава по полов път, но няма категоричен отговор на въпроса, поясни тя.

"Бившият здравен министър посочи, че по принцип имуностимулантите не се препоръчват, не са панацея. При коронавирусната инфекция не се наблюдава по-добро протичане при прилагане на имуностимуланти", отбеляза д-р Таня Андреева.

"Привърженик съм на това да се спазва утвърденият имунизационен календар. Съветвам бременните жени новородените им деца да бъдат ваксинирани срещу по-тежките заболявания, които влизат в нашия имунизационен календар. Смятам, че нашият имунизационен календар е балансиран", коментира тя.

"Водейки се от това, което сме виждали, смятам, че есента и зимата ще има повече заболели от COVID-19, отколкото през летния период", посочи д-р Андреева.

"За да бъдат болниците пощадени, трябва много внимателно да се отпускат мерките. В момента не виждам кое е извънредното на извънредната епидемична обстановка, след като в рамките на една седмица има едно много сериозно разпускане на мерките. Трябва много добре да се оценява до какво би довело отпускането на мерките", каза още д-р Таня Андреева.

По думите ѝ детските градини не трябва да бъдат отваряни преди да бъде оценен ефектът от разхлабването на мерките от последната седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари