Д-р Станимир Хасърджиев: Повече от 50 години българинът масово се самолекува с антибиотици

0
Много закъсняхме с електронното здравеопазване, каза директорът на Националната пациентска организация
Много закъсняхме с електронното здравеопазване, каза директорът на Националната пациентска организация Видео: NOVA

Много закъсняхме с електронното здравеопазване, каза директорът на Националната пациентска организация

Вълна от сигнали на пациенти и фармацевти за проблеми 24 часа, след като се въведе електронното изписване на антибиотици и медикаменти. Темата коментира Д-р Станимир Хасърджиев в предаването „Пресечна точка” по NOVA.

Първо, като много предходни случаи, при въвеждането на електронно здравеопазване се пренебрегва частната комуникация с пациенти, лекари и граждани затова какво ще ни предстои. Липсват пилотни фази, в които да се тества системата, да се запознаят хората с нея и едва тогава да се пристъпва към действия”, уточни Д-р Станимир Хасърджиев, директор на Националната пациентска организация.

Той припомни, че когато за първи път се е въвела е-рецептата и е-протоколите отново е имало период на напрежение. „Да се надяваме, че това е преходна фаза, която ще мине и отмине. Но предстоят по-големите и важни въпроси – какво правим при положение, че вече 50 години и нагоре българинът масово се самолекува с антибиотици. Сам си предписва лекарства, не е свикнал да ходи на доктор”, заяви Д-р Хасърджиев.

„Системата в България не е по-различна от тази в Европа. Най-големият проблем е, че ние години наред имитирахме някаква система, при която трябваше лекар да ти изпише рецепта и ти отивайки в аптека само срещу тази рецепта получаваш лекарството. Така е в нормалния свят. Тук беше само така на хартия и в един момент е-рецепта, която ще направи невъзможно системата да работи както досега”, каза директорът на Националната пациентска организация.

Надявам се да няма повече стъпки назад, защото ние много закъсняхме с електронното здравеопазване. Истината е, че това са неща, които хората въведоха преди 15 години в света. Те намалиха контрабандата, фалшификациите и източванията на здравните каси”, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари