Д-р Симидчиев: Ваксините са единственият начин за групов имунитет

0
Според него хората, преболедували Ковид-19, няма нужда да се ваксинират
Според него хората, преболедували Ковид-19, няма нужда да се ваксинират Видео: Bulgaria ON AIR

"Ваксините са единственият начин, с който се гради групов имунитет"

 Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на "Денят ON AIR".

"В науката е много важна последователността - да градим тухличка по тухличка, не постоянно да си меним мнението. Трябва да имаме общи послания, които да вървят през целия период от време и това са научно базираните послания", допълни той.

По думите му нищо не трябва да се казва преди да бъде научно доказано. Според него нежеланието на българите да се ваксинират идва от свръхинформацията, до която имаме достъп.

"Много е трудно да се отличи просото от плявата, да се каже "това са доказаните неща, те работят". Ваксината е ефективна противоепидемична мярка. Ако тя се направи, драматично ще се намали скоростта на разпространение", категоричен бе пулмологът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че кривата на заразените би могла да тръгне надолу близо 2 месеца след поставянето на ваксини.

"За да има пречупване на пандемичния процес е необходимо 75-80% от хората да имат имунитет. Подозирам, че около 1/3 от българите са изградили имунен отговор след боледуването. Докато поне още 45% не се ваксинират, няма да можем да спрем пандемичния процес", заяви д-р Симидчиев.

И добави, че загубата на антитела не означава загуба на имунен отговор. Според него хората, преболедували Ковид-19, няма нужда да се ваксинират.

"Нашият имунитет активно пази срещу повторно заразяване", изтъкна д-р Симидчиев.

Стана ясно, че след 21 декември антигенните тестове може би ще бъдат приравнени с PCR-ите и ще участват във формирането на статистиката.

"Това, което ще стане ясно, е пълният обхват на хората, които са заразени. Антигенните тестове са по-малко чувствителни. Обикновено 2-3 дни след началото е разликата между PCR и антигенния тест. PCR е много по-чувствителен", посочи пулмологът.

По думите му антигенните тестове са инструмент за управление на пандемичния процес, тъй като са по-бързи и по-евтини, особено при рисковите групи.

Д-р Симидчиев апелира всички да присъстват на семинарите, които ще бъдат организирани относно ваксините, както и да четат научна литература.

"Информираността е в основата на правилно взетото решение", категоричен бе той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари