Д-р Петър Марков: Локдаунът е демоде, зеленият сертификат е злато

0
В момента ситуацията с COVID в Родината за n-ти път се движи от тежка към критична, предупреждава епидемиологът д-р Марков
В момента ситуацията с COVID в Родината за n-ти път се движи от тежка към критична, предупреждава епидемиологът д-р Марков

В момента ситуацията с COVID в Родината за n-ти път се движи от тежка към критична!

Това пише във Фейсбук д-р Петър Марков. Ето какво споделя епидемиолога и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Разбира се, това че е за пореден път, не прави нещата по-малко депресиращи, но понеже пак се говори за мерки, искам да използвам случая да отправя един апел. Моля, спрете да говорите за локдауни! Локдаунът е демоде. Нещо от миналото.

Точно така – темата е цифровият COVID сертификат, известен още и като „зелен“ сертификат. Какво е Ковид сертификата знаят всички. Тук ще обясня защо този сертификат е едно от най-хубавите неща, които ни се случват напоследък.

В началото на пандемията, когато броят на новозаразените започваше да удря тавна, а за хора в тежко състояние започваше да нямаме легла за интензивно лечение, в повечето страни налагаха драстични ограничения в придвижването и социалния живот. Спираха всички масови събития, училищата и университетите минаваха на дистанционно обучиени, който можеше, работеше от къщи. Хората нямаха право да пътуват на повече от 30 километра от къщи, понякога дори въобще не можеха да излизат, освен по важна причина. Супермаркет, аптека, доктор, и толкоз. Това нарекохме локдаун.

Тогава не знаехме почти нищо за вируса, имаше недостиг на маски, нямахме достъпни тестове, нямахме лечение, нямахме ваксини, нямахме нищо. Единственият начин да пресечем предаването на вируса беше физическа дистанция и това е. С „груба сила“.

Сега се намираме година и нещо по-късно – 2021 година. Магазините са заринати с маски от висок клас, тук там вече дори ги раздават безплатно. Имаме доста детайлни познания за вирусологията, имунологията, епидемиологията и клиниката на вируса. От всяка аптека вече могат да се купят евтини тестове които след 15 минути дават резултат. Вече има и такива в които просто плюеш, и готово. Разполагаме с половин дузина високоефективни суперваксини, които предпазват от смърт с рекордна мощ от над 99%. Тези ваксини също така, многократно снижават риска на ваксинирания да е преносител (т.е. първо риска да се зарази и след това, дори ако това се случи, степента на неговата заразност за другите).

Година по-късно живеем в друг свят. И това не е светът на локдауните а този на QR кодовете на смартфона и на двойно сгънатите А4 разпечатки в задния джоб на дънките.

Какво прави за нас Ковид сертификатът? Ковид сертификатът позволява на всяка институция, на всяка компания, на всяко заведение, театър, кино, превозно средство, на всеки с отговорност опазване на здравето на хората, да класифицира в реално време всеки един индивид по отношение на степента на риска на който той подлага околните. Това е всичко.

Но това променя всичко. Както вече казах, целта на епидемиологичните мерки е те да пресечат веригите на предаване на вируса, да снижат броят на заразените и така да спасяват хора от тежко боледуване и смърт. Те не са някакви самоцелни ограничения, създаващи просто така неудобство на хората и обществото. Целта е опазване на здравето на обществото, като се ограничават контактите с хората, представляващи висок риск за околните. Но, както казах, в началото ние не знаехме кои с те. Без тестове и без организационната инфраструктура на Европейската комисия, която стои зад Ковид сертификата това разграничение беше невъзможно.

Вече не. Сега, с помощта на сертификатите, изведнъж, дори при разпространение на вируса, вече можем да вдигнем, или поне силно да разхлабим тези ограничения за част от хората. По-точно за тези, за които знаем че представляват премерено нисък риск за останалите. Изведнъж, за хората които са прекарали инфекцията или са ваксинирани, общественият живот може отново да се отвори. Естествено, колкото е по-висок делът на тези имунизирани хора, толкова е и по-видима ползата от сертификата. И точно това се случва из цяла Европа в момента – навсякъде. Вече (почти) всичко функционира. Със Зелени сертификати. И понеже огромното мнозинство от хората са ваксинирани (или преболедували), то това води до почти пълна свобода, и почти пълно отваряне, при нула компромис със здравето.

Това е. Зеленият сертификат е злато. Той не ни отнема правата и свободите, както доста хора повтарят преди да помислят. Това, за голямо съжаление го направи с пристигането си вирусът, налагайки ни да се пазим, ограничавайки контактите и дейностите си. Точно обраното - сертификатът ни дава свобода. Освобождава ни, защото ни позволява стъпка по стъпка да вдигаме санитарните ограничения, докато един ден ще можем да махнем всички. Но без да сме направили компромис с живота на хората.

Петър Марков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари