Д-р Николай Брънзалов: Защо един пациент трябва да седи в болницата 3 дни?

1
Лекарите настояват да се увеличи процентът на еднодневните пътеки
Лекарите настояват да се увеличи процентът на еднодневните пътеки Снимка: БГНЕС

Лекарите настояват да се увеличи процентът на еднодневните пътеки

"Изявата на министъра беше грешка от негова страна. Той или просто трябваше да си подаде оставката, или не трябваше да го споделя това, за да изчака времето на ротацията и евентуално да освободи мястото си".

Това мнение изказа д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на УС на БЛС, по повод изказване на здравния министър, че ще се оттегли от поста след ротацията.

Според Брънзалов това едва ли ще доведе до сътресения в преговорния процес по Националния рамков договор, който по думите му върви гладко. Не трябва да има опасения в тази посока, смята той.

По думите му преговорите за НРД все още текат. От БЛС настояват за 25% увеличение на клиничните пътеки. До този момент в цената на клиничната пътека никога не е калкулирана цената на лекарския труд, отбеляза д-р Брънзалов, като подчерта, че те настояват за това отдавна.

"Лекарите настояват също и до голяма степен да се увеличи процентът на еднодневните пътеки и процедурите." По думите му това са дейности, които ще могат да се вършат и в извънболничната медицинска помощ. По този начин ще се получи ресурс, който може да доведе до увеличение на клиничните пътеки и то не само с 25%, а и с повече, обясни той, цитиран от БНР.

Д-р Брънзалов подчерта, че болничният престой е доста скъпа дейност. Според него еднодневният престой може да се яви в пъти по-скъп от този в скъп хотел. "Това трябва да се прецизира, за да се освободи ресурс и второ - пациентите да получават по-бърза и адекватна грижа", каза той.

По думите му за 24 часа в едно сериозно лечебно заведения могат да се свършат много неща и след това пациентът да се прибере вкъщи или да се пренасочи към болница за рехабилитация.

"След като една клинична пътека към момента е 3-дневна, а работата може да се свърши за 24 часа - защо един пациент трябва да седи там 3 дни", попита риторично лекарят. И добави:

"За 6,5 млн. население имаме 2 млн. и повече хоспитализации. Не мисля, че това трябва да продължава по този начин. Имаме много хоспитализации в България. /.../ Много често у нас се налага хоспитализация с цел диагностика".

Този бюджет е най-висок, защото той се определя от ръста на минимална заплата, инфлационни процеси и т.н., обясни още д-р Брънзалов за бюджета за здравеопазване. "В същия момент - 100 лв. се получава месечно на всеки здравноосигурен гражданин в България", изтъкна той.

Според него не заделяме достатъчен ресурс за превенция. Той е категоричен, че България разполага с достатъчно специалисти.

За да има нови болници, трябва да се направи реална здравна карта на България и те да се откриват там, където е необходимо, изказа мнението си д-р Николай Брънзалов.

Потребителската такса

Не може след като минималната работна заплата е нараснала 4 пъти, една такса като потребителската да седи на една фиксирана цена, без да е обвързана с нито един друг икономически показател, заяви д-р Николай Брънзалов. Според него сумата от освободените от потребителска такса хора би трябвало да се поеме от институцията, която е наложила това решение да бъде така, като например тази социална дейност може да бъде поета от социалното или здравното министерство.

Електронните рецепти

За електронните рецепти д-р Брънзалов отново повтори, че нямат нищо против електронните рецепти. Винаги сме се отзовавали за всяка ефективна стъпка, отбеляза той. По думите му няма никакъв проблем лекарят да издава електронна рецепта, но когато той е в кабинета. През телефона - тези приложения могат да помогнат, но срещу тях не стои преглед, обясни той и заяви, че трябва да се търси оптимално решение на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари