Д-р Мими Виткова: Коронавирусът се намира до нашите граници

8
Мисля че подценихме проблема, посочи бившият министър на здравеопазването
Мисля че подценихме проблема, посочи бившият министър на здравеопазването Видео: NOVA

Коронавирусът се намира до нашите граници, заяви д-р Мими Виткова в ефира на NOVA.

Смятам, че целият свят се намира в доста нестандартна обстановка заради нововъзникналото заболяване. Все още са много неяснотите около този вирус. Ние в Европа мислехме, че коронавирусът е много далеч и това няма да ни се случи. За съжаление, вирусните заболявания се разпространяват в целия свят със скоростта на самолетите. Свидетели сме на това, че вирусът се намира до нашите граници. В Италия има регистрирани случаи, в Турция също. Европа пропусна да организира своите противоепидемиологични мерки”.

Така бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова коментира заплахата от коронавируса.

Мисля че подценихме проблема, осланяйки се на това, че вероятно нещата ще преминат. Трябва да има много строг контрол по границите. Инкубационният период вече е около 20 дни, тоест, нещата са доста сериозни. Затова мерки трябваше да бъдат взети по-рано. Все още страната ни няма нагласата за този сериозен контрол при влизане на границата”, посочи Виткова.

Ние трябва да имаме готовност за изпразване на болници. Капацитет на легла имаме, въпросът е да се маркират болниците и те да бъдат оборудвани с всичко необходимо за този строг предепидемилогичен контрол”, каза още бившият здравен министър.

Мими Виткова коментира и ваксината срещу коронавируса и нейното приложение. „Никой не казва, че в рамките на по-рано от година ние можем да разполагаме с такава ваксина. За момента не можем”, обясни тя.

Сега внасяме китайски маски, защото спряхме да произвеждаме наши. По принцип маските са една от основните превантивни мерки. България трябва да има готовност да реагира и в това направление”, заключи Виткова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук