Д-р Красимир Лефтеров алармира за хиляди ощетени пенсионери, останали без великденски бонус

0
Проблемът засяга хората от третата възраст, получаващи парите си през пощенските клонове
Проблемът засяга хората от третата възраст, получаващи парите си през пощенските клонове Снимка: БГНЕС / архив

Проблемът засяга хората от третата възраст, получаващи парите си през пощенските клонове

Хиляди възрастни хора няма да получат полагащата им се великденска добавка от 60 лв., която беше отпусната от министерския съвет миналия месец. Причина за това е недоразумение в системата на „Български пощи“, което не позволявала едновременно изплащане на бонуса и пенсията. Впоследствие пък не се разрешавало самостоятелно даване на премията, а само при получаването на пенсията. За този омагьосан кръг алармира д-р Красимир Лефтеров, който е един от потърпевшите.

Направено е така, че добавката има краен срок за изплащане и не може да се вземе с полагащата се пенсия от следващия месец. Така човек я губи. Хиляди пенсионери се прощават с тези пари. Това е подигравка с възрастните“, заяви той в интервю за вестник "Борба".

60-те лв. получават тези, на които държавата превежда пенсията по банкова сметка. Огромна част от представителите на третата възраст обаче предпочитат да ги вземат чрез пощата.

Да кажем, че 10 000 души са били ощетени, това са 600 000 лв. Ето как се работи за икономическия растеж в България“, коментира д-р Лефтеров.

Той изтъкна и друг проблем, който тормози възрастните хора в квартал „Бузлуджа“. Пред пощенския клон там всекидневно се извиват огромни опашки за пенсии, но чакащите почти винаги са разочаровани. Парите в звеното никога не стигат, за да се изплатят полагащите се средства на пенсионерите.

Проблемът започна от момента, в който се пенсионирах, но в последната година с всеки месец става все по-неприятно и тежко. През май ситуацията вече ескалира и става невъзможно да си вземеш пенсията. Всеки ден чакат над 50 души на ден, а в пощенския клон пристигат суми по 2000 -3000 лв. Тези пари не стигат за всички и касиерката казва: „Елате следобед“, „Елате утре“. Това непрекъснато размотаваме на хората е отвратително. Има такива, които припадат на опашките, виждал съм с очите си“, сподели търновецът.

Изтъкна, че непрекъснато служителите от пощата дават съвети възрастните да си открият банкови сметки, но те от своя страна упорито отказват.

Пенсионерите не желаем това, защото банките взимат много големи такси за внасяне, теглене, за обслужване и т.н. Един пенсионер не може да си позволи да поддържа тази банкова сметка, а предпочита да си вземе парите от пощата“, допълва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари