Д-р Кожухаров: Здравната каса обрича на страдание онкоболни заради лимити

1
Тези хора имат нужда от спешна грижа, а сега трябва чакат, записани в списъци, алармира шефът на КОЦ Русе
Тези хора имат нужда от спешна грижа, а сега трябва чакат, записани в списъци, алармира шефът на КОЦ Русе Видео: Русе Медиа

Онкоболни, за които възможностите за лечение вече са изчерпани, не могат да получат грижи за облекчаване на състоянието им. За това сигнализира управителят на Комплексния онкологичен център в Русе. Причината е, че Здравната каса заплаща по клинична пътека само 12 легла в отделението по палиативни грижи, а нуждаещите се са много повече.

62-годишната Иванка Николова от Русе е оперирана наскоро от онкологично заболяване. През последния месец състоянието й рязко се е влошило. За нея се грижат болният й съпруг, който е прекарал инсулт, и дъщеря й Йорданка. „Не мога да приемам въобще храна, по две лъжици мляко, досега не можех нищо, цял месец не съм се хранила. Не искаха да ме приемат никъде, изхвърлиха ме отвсякъде“, споделя едва жената пред Русе Медиа.

Дъщеря й разказва, че майка й има нужда от специализирана грижа. „Спря да се храни, почти и вода не може да приема. В отделението се опитаха да я захранят, беше около 7 дена в реанимация, полагаха се грижи за нея, но просто и те не могат вечно да я държат там. Искаха директно да я прехвърлят в палиативни грижи, но там казаха, че нямат места“, обяснява Йорданка Войкова.

Иванка, подобно на други болни в нейното положение, са включени в списъка на чакащите в отделението. Според управителя на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров е недопустимо да има такъв списък за хора с толкова тежки заболявания. Само че до него се стига, тъй като според Националната здравна карта и НЗОК отделението за палиативни грижи може да има само 12 легла. Ако се приемат повече пациенти, пари от касата не се дават и остават за сметка на КОЦ, което води до непредвидени разходи и ощетява бюджета на лечебното заведение.

Палиативните грижи създават комфорт на живот на тежкоболните пациенти и са им необходими. Проблемът е, че и това лечение е в лимит и, когато се налага да бъде приет човек, който има нужда от кръвопреливане, от парентерално хранене, от интерално хранене, от обезболяваща терапия и трябва да полежи известно време тук при нас в това отделение, трябва да бъдат записани тези хора в списък на чакащите. А това звучи малко странно, да не използвам по-други думи – какво чакат всъщност тези хора, които са в много тежко състояние в края на живота си. Те наистина искат, изискват специфично обслужване, голяма част от тях са със залежаване, имат декубитални рани, това изисква ежедневни превръзки. Семействата на една голяма част от тях се опитват да се справят по някакъв начин в домашни условия, но това е невъзможно“, казва д-р Камен Кожухаров.

И се оказва, че за да бъде настанен пациент в отделението, трябва или някой да бъде изписан, или някой да почине, за да се освободи легло. Онкологичният център в Русе е изпратил писмо до Здравната каса, с което настоява лимитите да се премахнат. Засега обаче отговор няма.

Специално за този тип медицинска услуга да няма никакво лимитиране, тъй като това е наистина трагичен етап в живота не само за пациента, става въпрос и за цялото му семейство, и никой не знае кога ще му се наложи да се възползва от услугите на такъв тип отделение, каквото е това“, казва още д-р Кожухаров.

А близките на тежкоболните пациенти се чувстват в безизходица.

Би трябвало всеки да може да има право , особено след такива тежки операции, да не го изписват вкъщи да се лекува и да чака, ами да се придвижа по служебен път в отделение за палиативни грижи. Държавата трябва да полага грижи за тези болни, защото те не са за изхвърляне, не когато се чуе диагноза онкологично болен, да е присъда за близки и за болния“, казва Йорданка Войкова.

Ако лимитите на касата отпаднат, отделението по палиативни грижи в КОЦ-Русе има готовност веднага да разкрие още 20 легла за своите пациенти.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари