Д-р Калайджиев: Скоро българчета ще умират от туберкулоза и дифтерия

2
Какви рискове крият ваксините и какво да очакваме ако антиваксърите се увеличават все повече
Какви рискове крият ваксините и какво да очакваме ако антиваксърите се увеличават все повече Снимка: БНР

Случаите на заболели от морбили у нас се увеличават. По последни данни на Министерство на здравеопазването те са 66. От тях 41 са лабораторно потвърдени.

Вчера бе съобщено и за първия заразен в Пловдивска област – момиченце на 1 година и 22 дни. В същото време от РЗИ - Пловдив алармираха, че получават все повече откази от родители за имунизация на децата им.

По този повод Traffic News е потърсил за коментар общопрактикуващия лекар д-р Александър Калайджиев.

- Д-р Калайджиев, от РЗИ - Пловдив съобщиха, че получават все повече откази от родители да имунизират децата си. Какви са вашите наблюдения?

- При моите пациенти не наблюдавам такава тенденция. Но разговаряйки с колеги, обсъждайки проблема с ваксините, определено има нарастване на антиваксиналните настроения. Причината най-вероятно е породена от интернет. За съжаление, интернет е колкото информиращ, толкова и дезинформиращ. Когато човек има конкретно търсене, може да намери десетки материали в подкрепа на своето мислене. Но ако е малко по-интелигентен и потърси сериозно конкретна литература по даден проблем, интернет трудно би могъл да бъде достоверен източник.

Движението на хората с антиваксинални настроения се зароди в Щатите и оттам се пренесе в Европа. Те смятат, че има световна конспирация, едва ли не чрез ваксините някой цели да ни затрие като вид. Обвиняват ваксините в увеличена заболеваемост от автоимунни заболявания, алергични реакции и някои генетични заболявания, които все още принципно не са проучени на какво се дължат. Разговаряйки с такива родители, се опитвам да разбера тяхната логика, но като лекар не мога да си я обясня.

Медицината има колкото значение за здравето на отделния човек, толкова е наука и за здравето на цялостното население. Тоест, говорим за обществено здраве, не само за лично. И когато става въпрос за ваксини, основният проблем е не толкова личното здраве, колкото общественото. Ваксините се правят за заболявания, които са обществено значими, инфекциозни и които са били смъртоносни в голям процент от случаите. Всеки може да види статистиката колко са намалели тези заболявания, а някои дори изчезнали след въвеждане на ваксините.

Оттам нататък това, че някой някъде може да посочи случай, който да се приеме като страничен ефект от ваксините, не е причина за спиране на имунизациите. По същата логика би трябвало да забраним на майките да хранят децата си с ягоди, защото годишно от алергии към ягоди умират многократно повече деца. Същите тези майки не трябва да дават в първите 7-8 години на детето си нито една ядка, защото децата, умрели от задушаване с ядки, са многократно повече. Да не говорим за тези, които не са умрели, но са направил аспирационни пневмонии. Тоест, гледайки статистиката, трябва същите тези майки да държат децата си вкъщи и да не им дават да контактуват с никого, защото само от грип тази година починаха повече деца, отколкото се смята, че биха могли да умрат от ваксинация. Това е една крайност, която няма никаква логика.

- Крият ли някакъв риск ваксините?

- Ваксината крие по-малък риск от всяка една най-обикновена вирусна инфекция, която може да изкарате. Въпреки че не е доказано, би могло ваксината да прояви автоимунно заболяване, когато детето принципно носи в себе си такъв ген или такава настройка. Но тогава същото това заболяване щеше да се прояви по-нататък при друга ситуация. Проблемът е, че ваксините се слагат в много ранна възраст и наистина те са първият досег на детето с по-сериозен вирусен или инфекциозен агент. Но грипният вирус например е типичен вирус, който можеш да хванеш на всяка една възраст – и на 60, и на 70 години, и пак да прояви автоимунно заболяване. Смята се, че коксаки вирусите например са причина за проява на автоимунните заболявания на щитовидната жлеза. Трябва ли да обвиняваме всяка една инфекция по тази логика? Ваксината, за разлика от инфекцията не е причинител на заболяване. Отдавна ваксините не се правят с живи вируси или живи бактерии. Те се правят с една много малка частичка от вируси или бактерии, която принципно не причинява заболяване, а реакция на имунитета. Ако тази реакция е довела до нещо, то самият имунитет на човека е сгрешен. А не ваксината. Но, пак казвам, това е нещо, което в света не е доказано като пряка връзка. Единственият проблем би могъл да бъде, ако в момента детето е със сериозно инфекциозно заболяване, например грип, а колегата, без да го прегледа, му постави ваксина. Това би компрометирало имунитета допълнително. Другият риск е единствено на мястото на обождането да се развие някаква локална реакция като подуване, зачервяване, болка.

- Какво трябва да се направи, за да се убедят родителите да ваксинират децата си?

- Трябва да се отделя много време и да се разговаря с всеки един родител индивидуално за смисъла на имунизациите. Но в задълженията на общопрактикуващите лекари има толкова много безсмислени неща, с които се занимават, че те нямат това време. От гледна точка на държавата подобна работа също не се извършва. Поради тази причина е нормално да нарастват антиимунизационните настроения. Надявам се обаче хората да осъзнаят, че това е неправилно.

Случвало ми се е майки, които не са си имунизирали децата, но тръгват на екскурзия в Африка, да търсят варианти за имунизация от страх, че там ще хванат малария или жълта треска. Понеже тези заболявания, за които принципно са ваксините, те не са ги чували и не ги знаят. Но не се замислят защо не ги знаят. Тъй като в България ги няма благодарение на ваксините, те се не страхуват от тези заболявания.

Ако продължават антиваксиналните настроения, след някоя година в България ще има не само морбили, но също и полиомиелит, тетанус (той така или иначе се появява), туберкулозата се засилва. Дифтерия има в Турция, Украйна и Русия, така че най-вероятно и тя скоро ще дойде. Когато започнат да умират хора в България от тези заболявания, най-вероятно тези същите настроения ще спаднат рязко. Подобно нещо се е случило в Япония. Само допреди 20-30 години в Япония ваксините не бяха задължителни. През 1983-84 г. започват няколко много сериозни епидемии от заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени с ваксини. И в момента страната е с един от най-стриктните имунизационни календари. Това може да го провери всеки родител в интернет

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари